Şaron kaybetti…

İsrail halkı, 17. dönem meclis (Knesset) üyelerini belirlemek üzere dün sandık başına gitti. Kayıtlı 5 milyon dolayındaki seçmenin oy kullandığı seçimin galibi, Başbakan Ariel Şaron’un komaya girmesinden sonra başbakanlığa vekalet eden Ehud Olmert liderliğindeki Kadima partisi oldu. Ancak katılım İsrail tarihinde görülmemiş derecede düşük bir oranda, sadece yüzde 63’te kalınca, geniş bir tabana sahip Kadima beklenen zaferi elde edemedi.

GÜÇSÜZ KOALİSYON

İlk sandık çıkış anketlerine göre Kadima, 120 sandalyeli parlamentoda 29 ile 32 arasında sandalye kazanabilirken, İşçi Partisi 20-22, seçimin sürprizlerinden görülen Avigdor Lieberman liderliğindeki aşırı sağcı İsrail Beytenu (İsrail Evimiz) partisi ise 13-14 sandalyeye sahip oldu. Bir döneme damgasını vurup Şaron’un ayrılışıyla çöken, eski başbakan Benjamin Netanyahu önderliğindeki Likud ise ancak 12 sandalye kazanabildi. İlk resmi sonuçlar bugün açıklanacak.

40-45 sandalye kazanması beklenen Kadima’nın, düşük katılım nedeniyle öngörülenden çok daha düşük bir oy olması, güçsüz ve çok partili bir koalisyon kurulmasına neden olacak. Tarihi boyunca geniş koalisyonlarla yönetilen ülkede ilk kez bir partinin sandıktan son derece güçlü çıkacağı tahmin ediliyordu. Ancak dünkü sonuçlar, barış yönünde kararlı adımlar atabilecek güçlü bir hükümet kurulması ihtimalini düşürdü. Şimdi Kadima’nın koalisyon için üçüncü, hatta belki dördüncü bir partiye ihtiyacı olacak.

Kadima üyesi Savunma Bakanı Şaul Mofaz ise, “Sonuca baktığımızda bu Kadima için zaferdir. Yeni hükümeti Kadima kuracak” dedi. Kesin sonuçların açıklanmasının ardından görevi alması beklenen Başbakan Vekili Ehud Olmert’in son seçimlerde olduğu gibi koalisyonu kurması bekleniyor. Filistin’de iktidara gelen HAMAS’ın dün meclisten onay alan başbakanı İsmail Haniyeh ise, “Bekle gör politikası uyguluyoruz. Olmert’in işgal topraklarından tek taraflı çekilme planı Filistin halkı tarafından reddedilmişti” dedi.

1125740cookie-checkŞaron kaybetti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.