‘Şaron siyasi kumar oynuyor…’

İngiltere’de yayınlanan ciddi ekonomi gazetelerinden The Financial Times haberi, “İsrail lideri dev bir siyasi kumar oynuyor” başlığıyla vererek Şaron’un kararını İsrail siyasetinde yaşanan bir depreme benzetti.

Fransa’da yayımlanan Le Monde gazetesi de kararı bir ‘kumar’ olarak değerlendirerek “Şaron, İşçi Partisi ve Likud arasındaki iki kutuplu siyasete son vermeye çalışmak için kendisine olan güçlü desteğe dayanıyor. Ancak bu ayrılış kararı kendisi için de riskler taşıyor. Yeni partisini kurmak için çok az zamanı var” yorumunu yaptı.

“SONU ŞİMON PERES’E BENZEYEBİLİR”

İngiltere’de yayınlanan ortanın solundaki The Guardian gazetesinde yer alan bir analizde de İsrail’de yayımlanan Maariv gazetesi köşe yazarlarından Ben Caspit’in şu görüşlerine yer verildi. Caspit, “Bu Şaron’un siyasi kariyerinin son büyük operasyonu. Eğer başarılı olursa, İsrail’in ilk başbakanı David Ben Gurion’u bile gölgede bırakacaktır. Başarısız olması halindeyse, sonu Şimon Peres’e benzeyecektir” yorumunu yaptı.

Gazetenin başyazısındaysa şu yorumlarda bulunuluyor:

“Bu adım hakkındaki en çarpıcı noktalardan biri, sağ kesimi iyice marjinalleştirmesi ve merkez siyasetin işgal ettiği alanı genişletmesidir. Şaron’un, seçimlerden sonra nefret ettiği rakibi Binyamin Netanyahu önderliğindeki Likud Partisi’yle yeni bir koalisyon kurmak için partiden ayrılmış olmasının hiçbir mânâsı yok. Şaron seçimleri kazanmayı umuyor olmalı. Ancak seçimin olası sonuçlarından biri de Amir Peretz’in İşçi Partisi önderliğindeki bir koalisyona katılmak olacaktır.”

İngiltere’nin yine ciddi ulusal gazetelerinden The Independent de yer alan analizde ise bu olası koalisyon şöyle değerlendirildi:

“Böylesi bir koalisyon, Filistinlilerle kalıcı barış sağlanması yolunda ne anlama gelir? 1982 yılındaki Sabra ve Şatila katliamlarından resmen sorumlu tutulan bir adam kalıcı barış sağlanmasını gerçekten arzu edebilir mi? Buna biraz şüpheyle yaklaşmak gerek.”

Gazetenin başyazısında da, İsrail siyasetindeki bu karışıklık devam ettiği müddetçe barış sürecinde bir ilerleme kaydedilmesinin zor olacağı ve erken seçimin gerçekleşeceği zamana, yani bahar aylarına kadar bir gelişmenin beklenmemesi gerektiği savunuldu. “Umudu elden bırakmamak gerek…” yorumunu yapan gazete,
“Umut, yeni hükümetler kurulduğunda barış sürecinin de hız kazanması olmalıdır. Dört yıl önce bunu tasavvur etmek imkansızdı. Ancak şimdi şu söylenebilir: Şaron’un İsrail’in siyasi merkezine yeniden lider olarak seçilmesi, kalıcı Ortadoğu barışı ihtimalini sunabilir” diye yazdı.

1118710cookie-check‘Şaron siyasi kumar oynuyor…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.