Arsenal kendi kalesine ‘ırkçı’ bir gol attı

KKTC’deki izolasyonlara karşı mücadele eden “‘Embargoed!” yaptığı açıklamada; Arsenal’ın Türklere ve Kıbrıslı Türklere karşı ölüm tehditi ve aşağılayıcı ifadelerin yer aldığı ‘igreek’in dilekçesini dikkate alması eleştirilerek, “Emirates Stadı’nda Bayrak Yasağı, Arsenal ve İngiltere Futbol Federasyonu’nun kendi kalelerine attığı ırkçı bir goldür” denildi.


“Embargoed!” Arsenal’ın bu davranışıyla “Irkçılığı futboldan kapı dışarı edelim” kampanyasında verdikleri sözlere uymadığı vurgulanarak “Bu gelişme Embargoed! ve diğer toplum kuruluşlarının Arsenal’in bayrağı yasaklamasını ‘ırkçıların zaferi’ olarak adlandırmasına yol açtı” denildi.


“‘Embargoed!” Arsenal’dan, kararını yeniden gözden geçirmesini istemiş ve Futbol Federasyonu’na yazdığı bir mektupla, “Türk / Kıbrıslı Türk toplumda ciddi bir kırgınlığa neden olan ve saldırganlık olarak görülen bu ırkçı dilekçenin” etkilerini ortadan kaldırmak ve “Arsenal’in bu konuda olumlu tartışmaya girmekten kaçınmasını” engellemek için adım atmaya davet etmişti…


KARARA TEPKİLER


İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu’ndan Levent Hasan da, “igreek”in dilekçesindeki ırkçı tanımlamalara dikkat çekerek bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. Haringey Belediye Meclisi üyeleri John Oakes ve Fiyaz Mughal da yaptıkları ortak açıklamada Arsenal’ın bayrak yasağı eleştirildi.


Başlangıçta avukatları ve İçişleri Bakanlığı ile görüştükten sonra Kuzey Kıbrıs bayrağını bulunduğu yerde tutmaya karar vermiş olan Arsenal, daha sonra Kıbrıslı Rumların yığınsal eyleminin ardından stadyumun güvenliğini göz önünde tutarak bu kararını değiştirdi. Herhangi bir etnik gruba ayrımcılık yapmamak için kulüp tüm ulusal bayrakları kapsayan genel bir yasağı uygulamaya koydu.


“İGREEK” DİLEKÇESİNDE YER ALANLAR


Tüm imzacılar indirilemeden dilekçe çevrimdışına alındığı için “‘Embargoed!” 9,899 olası imzacıdan yalnız 8,172’isini inceleyebildi. “‘Embargoed!”’nun analizi şöyle:


– Türklere karşı 29 aşarı ifade/tehdit yer almaktadır. Bunların arasında bazıları, “En iyi Türk, ölü Türk’tür” ifadesi 18 kez tekrar edildi.
– Kuzey Kıbrıs bayrağını Gamalı Haça ve/veya Türkleri El Kaide, Taliban, IRA ve HAMAS”a benzeten 51 mesaj yollandı.
– 25 kişi KKTC bayrağının yakılmasını istedi.
– 23 yorum tüm ‘Türkler Kıbrıs’tan dışarı” derken aralarında dilekçeyi imzaya açanlar da olmak üzere 125 mesaj “Kıbrıs Rumlarındır” sloganını attı.


“EMBARGOED!”


www.embargoed.org sitesinden sesini duyuran Embargoed! Kuzey Kıbrıs’a uygulanmakta olan tüm ambargolara hemen ve koşulsuz olarak son verilmesi için kampanya gerçekleştiren bağımsız bir insan hakları grubu.


4 Mart 2004 yılında kurulan grup, Kıbrıs’a karşı uygulanmakta olan izolasyonlara karşı bilinçlendirmek ve Kıbrıslı Türklerin temel siyasal, sosyal ve ekonomik haklarının geri verilmesi için dünya liderleri ve kuruluşlarla lobi çalışmaları yapılmasını hedeflemekte.


Modacı Hüseyin Çağlayan’ın da yönetiminde yer aldığı grup ilginç protestolarla izolasyon karşıtı kampanyalar yürütüyor.


FOTOĞRAF: “‘Embargoed!”tan İpek Özerim Arsenal yetkilileriyle görüşerek ırkçı dilekçeye pirim verilmemesini istemişti…


AYRINTILI BİLGİ İÇİN:
http://www.embargoed.org/external_news_events.php?id=82
http://www.embargoed.org/press_releases.php?id=89

799400cookie-checkArsenal kendi kalesine ‘ırkçı’ bir gol attı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.