Şaşırtan röportaj

Geçen gün sokak röportajında bizim toplum üyelerinin 23 Haziran’daki AB referandumuna ilişkin görüşlerini sordum…

İlginç bir şekilde çoğu kendileri göçmen oldukları halde göçmenleri istemediklerini, AB’den çıkılırsa göçmen akışının duracağını söylediler. Hani “Misafir misafiri sevmez. ev sahibi ikisini de…” diye bir söz var ya, aynı o… Gerçi geçen ay Birleşik Krallık (BK), AB ile yaptığı özel anlaşma ile göçmen akışını engeledi ama bizim uşaklar pek gündemi takip etmiyorlar sanırım.

Şu Suriye’nin, Irak’ın haline bakın. Yürekler acısı. İnsanları yerinden yurdundan edenler göçmenlere de kapılarını açmalılar. Türkiye’nin 3 milyon Suriyeli’yi barındırdığı bir dünyada AB ve BK’nin, (üstelik kendilerinin neden olduğu) bu sorundan kaçması kabul edilemez…

“UK’in AB’den çıkmasının ucu bizim topluma dokunur mu?” diye sorarsanız, “Fiyat artışlarından esnaf ve tüketici olumsuz etkilenir. Ayrıca Ankara Anlaşması rafa kalkınca Türkiye’den gelerek önce çalışma sonrasında oturum almak isteyenler bu fırsatı yitirir” derim… 2002’den günümüze 5 bin Türkiyeli bu haktan yararlanmış. Hiç de azımsanacak bir rakam değil…

CTP Londra Dayanışma Derneği eski başkanı İlker Kılıç da BK’nin AB’Den çıkmasına karşı olduğunu belirterek gerekcesini de “En genel anlamda sosyalist mücaadele için en verimli ortam kapitalizm globalleştiği aşamadır. Yıllar alacak ama olsun. Bölgeselleşme bu sürecin bir parçasıdır diye düşünüyorum. İkinci konu da BK, AB den ayrılırsa Kıbrıs da ayrılmak zorunda kalacak (tarihi bağlar öyle gerektiriyor). O da Kıbrısı bir o kadar daha tutsak kılar” diye anlattı.

BK’deki iş dünyası AB’den çıkılmasının çıkarlarıma ters olduğu yönünde açıklama yaptı, şimdi sıra işçi örgütlerinde… BK’deki iş yaşamına ilişkin yasaların AB’den geri olmasından dolayı sendikaların “AB’de kalalım, AB Anayasası’na uyalım” görüşünü savunacağını sanıyorum.

İşin ilginç yanı Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi ağırlıklı olarak AB’de kalmaktan yana fakat seçmen partilerini takmıyor gibi, çünkü anketlerde iki görüş de at başı gidiyor. Siyasilere ve ABD’ye rağmen 23 Haziran’da AB’den çıkılabilir de…

“DOKTOR” KENAN ATEŞ’İN ARDINDAN

Pazar sabahı arkadaşım Dr. Kenan Ateş’in henüz 58’inde İstanbul’da kalp krizinden vefat ettiğini öğrendim. Ailesine, dost ve yoldaşlarına başsağlığı diliyorum.

Doktor Londra’ya ilk geldiği günlerde beni ziyaret etmiş ve “toplum için neler yapılabilir”i tartışmıştı. 1995’de bİr kaç sanatçı arkadaşımızı da yanımıza alarak Londra’da Rainbow Art Centre’i kurmuştuk. Rainbow’un amaçlarından biri Türkiye’deki nitelikli sanat ve kültürel etkinlikleri Londra’ya taşımaktı. Rainbow olarak Müşfik Kenter “Bir Garip Orhan Veli” oyunuyla, Timur Selçuk unutulmaz bir konserle toplumla buluşmuştu. Bu özverili organizasyonda “Amaç para kazanmak değil, aman bilet ücretlerini çok düşük tutulalım” derken terazininin şirazesini fazla kaçırmış zarar etmiştik.

Doktor, Londra’ya iç savaştaki Eritre’den gelmişti… 16 yıl yaşadığı Londra’dan İstanbul’a döndükten sonra sosyalist mücadele ve yazma serüvenini sürdürdü. Çapa Tıp Fakültesi’nde genetik ile ilgili bir bilim heyetinin içinde çalışmaya başladı.

En verimli yaşında yorgun kalbi durdu. Devrimciler ölmekten korkmazlar. Hatta devrim için ölüme gözlerini kırpmadan giderler. Yalnızca o bir ömür boyu uğruna uğraştıkları devrimi görmeden ölmek istemezler. Arkadaşım “Doktor” da keşke biraz daha dayansaydı…

1084990cookie-checkŞaşırtan röportaj
Önceki haberİşin ¨Bokunu¨ Çıkardılar
Sonraki haberTürkiye’ye iade başladı!
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.