Arthur Miller’i kaybettik

Yardımcıları Miller’ın dün gece Connecticut’taki evinde öldüğünü açıkladılar. 
  
20. yüzyılın en önemli oyun yazarları arasında gösterilen Miller’ın uzun süredir kansere karşı mücadele verdiği ve zatürre ve kalp yetmezliği olduğu belirtildi.

1949’da “Satıcının Ölümü” adlı oyunuyla üne kavuşan ve Pulitzer ödülüne layık görülen Miller, aile değerleri ve sorumluluk gibi temaları sorguladığı pek çok oyuna imza atmıştı.

Satıcının Ölümü (Death of a Salesman) eserinde yarattığı başkarakter Willy Loman, Amerikan düşünün nasıl kabusa dönüşebileceğine örnek gösteriliyordu.

Salem’de 17. yüzyıldaki cadı avları sırasında yaşanan kitlesel isteri ortamında geçen ”Cadı Kazanı” (The Crucible) 1950’lerdeki McCarthy dönemine bir eleştiri olarak görülüyordu.

İZ BIRAKAN ESERLERİ

Miller ve Monroe’nun evliliği beş yıl sürdü. Bu dönemde Miller da kendisini komünizm aleyhtarı cadı avlarının ortasında buldu. 1956’da bir kongre komisyonunda ifade veren Miller, herhangi bir isim vermeyi reddedince, komisyona saygısızlık ettiği kayıtlara geçirilmişti.

”Bütün Oğullarım” (All My Sons) ile ününe ün katan Miller, bu konuda, ”Trajedi, ancak insanın iç dünyası varsa var olabilir. Benim amacım, toplumu yıkmak değil… Onu ahlak yoluyla yeniden kurmaktır.” diyordu.

Miller, 1956’da film yıldızı Marilyn Monroe ile evlendi. Fırtınalı geçen bu evlilik beş yıl sürdü.

Miller’ın Inge Morath ile 40 yıl süren evliliği ise Morath’ın ölümüyle 2002’de son buldu. (BBC)

 

1099090cookie-checkArthur Miller’i kaybettik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.