Artık kimyasal silah IŞİD’in elinde

Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali El-Hakim BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a IŞİD’in kimyasal silah ele geçirdiğini yazdı.

İletilen mektupta, “terörist grupların” 11 Haziran’da Bağdat yakınlarındaki Muthanna tesisini ve içindeki kimyasal maddeleri ele geçirdikleri bilgisini iletti.

Al Jazeera Türk’ün haberleştirdiği mektupta, Irak Hükümeti’nin bölgedeki güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle buradaki kimyasal silahları imha etme sözünü yerine getiremeyeceği kaydedildi.

Saddam Hüseyin rejimi döneminden kalan kimyasal tesislerde çeşitli zehirli kimyasal maddeler ya da kalıntıların bulunduğu parçalar olduğu belirtildi.

Hilafet ilanı

IŞİD 29 Haziran’da Irak’ın Diyala vilayetinden Suriye’nin Halep kentine kadar olan geniş bir bölgede ‘hilafet’ ilan ettiklerini duyurmuştu.

Örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri Ebu Bekir Bağdadi’yi de ‘halife’ ve ‘Müslümanların lideri’ ilan etti.

Irak’ta yaklaşık üç haftadır belirli bölgelere hakim olan ve Suriye’de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle ‘İslam devleti’ olduğunu açıkladı. ve aynı zamanda dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak ‘hilafet’ çatısı altında savaşmalarını istedi.

Irak bölünmenin eşiğinde

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD NEDİR?

IŞİD, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip olan IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

1423710cookie-checkArtık kimyasal silah IŞİD’in elinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.