Asgari ücrete günde 1 simitlik zam

2011’de geçerli olacak asgari ücret belli oldu. Dördüncü kez toplanan Asgari Ücreti Tespit Komisyonu’nda yeni yılda uygulanacak ücret oy çokluğuyla kararlaştırıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki toplantıya, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın, TİSK, Türk-İş ve Çalışma Bakanlığı’ndan heyetler katıldı.

Hükümet toplantıda asgari ücrete gelecek yılın ilk 6 ayında yüzde 4.7, ikinci 6 ayında yüzde 4.1 zam önerdi. İşçi kesimi kabul etmedi, pazarlıklar sürdü.

Hükümet daha sonra teklifini yüzde 4.7+5.1’e yükseltti. Bu teklifi TİSK kabul etti ancak Türk-İş reddetti. Yeni asgari ücret, hükümet ve işveren kesimi tarafından oy çokluğu ile kabul edildi.

4 SAATLİK PAZARLIK

Buna göre, asgari ücret yılın altı ayında yüzde 4.7, ikinci altı ayında ise yüzde 5.1 artırılacak. Asgari ücrette 2011 yılındaki ortalama artış, yüzde 10.1’i bulacak. Saat 14.00’te başlayan zam pazarlığı saat 18.00’de son buldu.

NET ÜCRET 629.96 LİRA

Asgari ücret 16 yaşından büyükler için 1 Ocak 2011’den itibaren brüt 796.50, net 629.96 lira olarak belirlendi. Asgari ücret yılın ikinci yarısında ise 16 yaşından büyükler için brüt 837 lira, net 655.57 lira olarak uygulanacak.

Asgari ücret 16 yaşını doldurmamış işçilerin için ise yılın ilk yarısında brüt 679.50, net 546.20 lira olarak belirlendi. Yılın ikinci yarısında ise 16 yaşını doldurmamış işçiler için asgari ücret brüt 715.50, net 571.97 lira olarak uygulanacak.

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 760.50, net 599.12 lira olarak uygulanıyor.

30 SİMİTLİK ZAM

İstanbul’da yeni yıldan itibaren simitin 1 lira olacağı hesaplandığında asgari ücrete 30 simitlik zam yapılmış oldu.

TÜRK-İŞ ‘900 LİRA’ DİYORDU

İşveren “Rekabet gücümüz zedelenmesin ve maliyet artmasın” derken, Türk-İş ise TÜİK’in 900 lira olarak belirlediği asgari geçim rakamının esas alınmasını istiyordu.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök de, yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında bir açıklama yaptı.

Savundukları görüşlerin büyük bir bölümünün komisyon çalışmalarında dikkate alınmadığını ifade eden Gök, ”Asgari ücret bir kez daha, komisyonda görev yapan hükümet ve işveren kesimi temsilcilerinin oy çokluğu ile belirlenmiştir. Bunun sonucu, belirlenen asgari ücret düzeyi yetersiz ve ülkenin bugünkü koşullarında ‘insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi’ sağlamaktan yine uzak kalmıştır.

Bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilmesi gereken asgari ücret, pazarlık konusu edilmiştir. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun iradesini ve karar alma yetkisini ortadan kaldıran yaklaşımlarla asgari ücretin belirlenmesi tercih edilmiştir…

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işveren-hükümet kesimi temsilcilerinin oy çokluğuyla belirlediği asgari ücrete katılmıyoruz ve işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz” şeklinde konuştu.

1273330cookie-checkAsgari ücrete günde 1 simitlik zam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.