Asgari ücretlinin yevmiyesi: Bir kilo et

Asgari ücrete yılın tamamı için yapılan yüzde 8.65’lik zammın yarıdan fazlasının yılın ilk beş aylık döneminde erimesinin ardından Asgari Ücret Tespit Komisiyonu’nu toplantıya çağıran Türk-İş, bir asgari ücretlinin bir kilo et alabilmek için bir gün, bir kilo peynir için ise 5 saat 18 dakika çalışması gerektiğini hesapladı.


Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanarak asgari ücreti yeniden belirlemesi gerektiğini savunan Türk-İş, asgari ücrette son üç yılda yaşanan gelişmeye ilişkin bir rapor hazırladı.
Türk-İş raporunda, asgari ücret düzeyinin yetersizliği ve son dört yılda yüzde 30’un üzerinde sağlanan refah artışından yeterince pay alınmamış olması gibi nedenlerden dolayı, asgari ücret düzeyinin halen sefalet ücreti niteliğinde olduğu kaydedildi. Raporda, “Bu tutarla, işçinin beslenmesi, giyinmesi, kira ödemesi, elektrik-su-yakıt ve ulaşım gibi zorunlu giderlerini karşılayabilmesi nasıl mümkün olacaktır” diye soruldu.


Bir günlük çalışma karşılığı ele geçen asgari ücretin 12.7 YTL civarında olduğuna işaret edilen rapora göre, asgari ücretli bir kişinin bir kilo et için bir gün, bir kilo peynir için 5 saat 18 dakika, bir kilo zeytin için 6 saat, bir kilo pirinç için 2 saat 19 dakika çalışması gerekiyor.


Rapora göre, son beş yıl içinde asgari ücretle tüketici fiyatlarında meydana gelen artışlar incelendiğinde; asgari ücrette 2000 yılında yüzde 14.0 ve 2001 yılında yüzde 13.7 oranında bir reel kayıp yaşandı. Enflasyondaki gerilemeye bağlı olarak 2002 yılında yüzde 7.1 ve 2003 yılında ise yüzde 3.3 oranında bir artış yaşandı. 2000 ve 2003 arasındaki dört yıllık dönemde asgari ücretteki reel gerileme yüzde 17.9 oranında oldu. ANKA

1030980cookie-checkAsgari ücretlinin yevmiyesi: Bir kilo et

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.