Asgari ücret: Türkiye diğer ülkelere kıyasla ne durumda, 2021 için talepler neler?

Asgari ücret yıllardır enflasyon oranı veya üzerinde artırılıyor.

Fakat Türk Lirası’nın son yıllarda yaşadığı büyük değer kaybı, asgari ücretlilerin alım gücünde ciddi bir gerilemeye yol açtı.

Türkiye’de bir asgari ücretlinin brüt maaşı 2016 yılı başında 500 euronun üzerindeyken, 2020 sonunda bu miktar 300 euro seviyelerine geriledi.

Türkiye’de üretilen ve tüketilen pek çok ürünün maliyetinde döviz bazlı girdi (elektrik, petrol, ithal hammadde ve ara maddeler gibi) olduğu için döviz kurundaki artış bu ürünlerin fiyatını artırdı, asgari ücretin ise değerini düşürdü.

Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir işçi, 2016’ya kadar pek çok Doğu Avrupa ülkesindeki asgari ücretli işçiden daha fazla gelir elde ediyordu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 6 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’deki asgari ücret karşılaştırmalarında Türkiye’nin yerini diğer ülkelerin önüne taşımakta olduklarını söylemişti.

Fakat 2016’dan sonra TL’de yaşanan değer kaybı ile Türkiye’deki asgari ücretliler pek çok Doğu Avrupa ve eski Doğu Bloku ülkesinden geride kaldı.

Bazı Doğu Avrupa ülkelerinde brüt asgari ücret. .  Not: Türkiye'nin 2020 ikinci yarı verisi 8 Aralık kurunu yansıtmaktadır.

Dört yıl önce bir Bulgar asgari ücretlinin iki katından fazlasını kazanan Türkiye’deki asgari ücretliler 8 Aralık 2020 itibarıyla aynı miktarda asgari ücret alıyor: 310 euro.

2008 sonrasında uzun yıllar ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’da ise 2016’da asgari ücret Türkiye’dekinden yüzde 31 daha fazlaydı.

Aralık 2020 itibarıyla Yunanistan’daki asgari ücret Türkiye’nin yaklaşık 2,5 katına denk geliyor.

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde endüstri ilişkileri, emek tarihi ve çalışma hukuku üzerine çalışmalar yürüten Doç. Dr. Aziz Çelik Türkiye’nin bir dönem önünde yer aldığı bu ülkelerin geri kalmasında TL’nin değer kaybının yanı sıra, bu ülkelerin Avrupa Birliği’ne girmesinin de etkili olduğunu söylüyor.

2000’lerin başında AB’ye girmek pek çok Doğu Avrupa ülkesinin ekonomisinde büyümeyi ve yatırımları hızlandırdı. Onur Erem / BBC Türkçe

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-55238733

2474650cookie-checkAsgari ücret: Türkiye diğer ülkelere kıyasla ne durumda, 2021 için talepler neler?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.