İNGİLTERE… Aşı olmak bir toplumsal görevdir…

Başbakan Boris Johnson, öncelik gruplarından aşı yaptırmayan 2 milyona seslenerek aşı olmalarını istedi. Durmuş saatin bile günde iki kez doğruyu gösterdiği anlardan biri olsa gerek, Boris Johnson uyarısında çok haklı.

Dostlar komplo teorilerine inanmayınız ve sıranız geldiğinde lütfen aşı olunuz. Yalnız kendi sağlığınız için değil yakın çevreniz ve toplum için de aşı olmanın bir görev olduğunu düşününüz…

Toplumdaki dernekler de “aşı olun” kampanyası başlattı. Ne yazık ki salgına karşı mücadelede tek ve en önemli silah aşı. Aşı karşıtlarının çekincelerini anlamaya çalışıyorum fakat bilimcilere kulak verildiğinde aşı olmak zorunluluğu doğuyor. Aşı olunmadığında doğacak sonuçlardan sevdiklerimizin de etkileneceğini düşünmenin yararı var.

***

Toplumda önemli bir başarıyı buradan da duyurmak istiyorum. İngitere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu, resmi makamlar GCSE ve GCE A Level Sınav Merkezi onayını aldı. Pearson Edexcel Sınav kurumu tarafından düzenlenen ve üniversiteye giriş için büyük önem taşıyan Türkçe GCSE ve Türkçe GCE ve A Level sınavları için gerekli resmi sınav başvurusu kabul edilen Konsorsiyum, büyük bir başarıya daha imza atmış oldu.

Konsorsiyum, sınav merkezi başvurusunu kendisi gibi bir vakıf olan National Resource Center for Supplementary Education (NRCSE) kurumu ile ortak yapacak ve resmi geçerliliği olacak.

Türkçe GCSE ve Türkçe GCE ve A Level toplum için bir kazanımdır. Şimdi hayatta olmayan eğitimcilerden Ali Rıza Değirmencioğlu ve Kelami Dedezade’yi bu sınavları topluma kazandırdığı için saygıyla yâd ediyor ve Konsorsiyum Başkanı Nuriye Mertcan’ı da kutluyor “yolu açık olsun” diyorum…

***

Londra Büyükelçiliği sosyal medyadan, Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye doğrudan uçuşla seyahat edilmesine yönelik kısıtlamanın devam ettiğini duyurdu. Buna rağmen Türkiye’ye gidenlerden son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonucu ve valiliğin belirlediği yerde 14 günlük karantina şartı isteniyor.

Türkiye’ye acil gitmesi gerekenler Başkonsolos’u aradıklarında ise görevliler Romanya ya da Ukrayna üzerinden aktarmalı uçuş tavsiye ediyorlar. Karantinada kalmak istemeyen yolcular da bu işin hilesini bulmuş durumda. Aktarmalı uçuşlarda aktarma yapılan ülkede bir kaç gün kalarak Türkiye’ye uçuyorlar. Türkiye’ye girişte de “aktarma” yaptıklarını saklayarak “direk” Romanya ya da Ukrayna’dan geldiklerini söylemeleri durumunda karantinasız ülkeye girebiliyorlar.

Mutlaka dikkat etmiş olmalısınız parklarda çimli alanın çevresine yol yaparlar. Zaman içinde parkın giriş ve çıkış kapısı arasında doğal bir patika oluşur. Planlar, kurallar yaşamın pratiğine uymaz. İngiltere’den direk uçuş yasağı ve valiliğin belirlediği mekanda 14 günlük karantina kuralı yaşamın pratiği ile uyuşmuyor. Bütün yurtdışı girişlerine ev karantinası uygulamak en mantıklısı. Üstelik görüntülü telefonların olduğu bir dönemde ev karantinasını kontrol etmek çok da zor değil. Bu “vur deyince öldüren” yasaklar acil uçması gereken yolcuları hileye zorluyor. Ayrıca aktarma yapılacak ülkeler NHS’in değil de özel şirketlerden 100-150 sterlin verilerek alınacak korona testi istemesine ne demeli? Herkesin gelirlerinin düştüğü salgın döneminde bir soygundur.

2494350cookie-checkİNGİLTERE… Aşı olmak bir toplumsal görevdir…
Önceki haberİstanbul’da kar – Covid günlüğü
Sonraki haberVirüsün kaynağında yeni şüpheliler
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.