Askerî İnzibat dönemi başlıyor

Yasa tasarısına bakılırsa, II.Dünya Savaşı’nda Amerikan vatandaşı olan Japon uyruklulara karşı anavatan toprağında uygulanan askeri inzibatî-polisiye tedbirlerden bu yana bir kez daha Amerikalı’nın kapısına asker dayanabilecek, tutuklayıp sorgulayabilecek ve hatta direniş gösterdi diye silah kullanabilecek. Sivil yargıdan bağışıklık kazanan askerin Amerikan halkı için bir tehdit olacağı yönünde ciddi kaygılar, bu yasa önerisinden sonra belirdi.

ABD Senatosu’na 1867 sayılı bir yasa tasarısı olarak sunulan önerge Amerikan Ordusu’nun ülke içinde diğer güvenlik kuruluşlarından daha fazla hareket yeteneği içinde olup üstün durumda bulunmasını, her türden federal-ulusal ve uluslar arası anlaşmalara uygun anayasal hakları gerekirse kimseye danışmaksızın ortadan kaldırması yetkisini de sunuyor. Bu aşırı yetki ile ABD askerî polisi ve gerekirse birlikler ülke toprakları içinde savaş durumunda hareket ediyor gibi aşırı ölçüde serbestiyet kazanacak. Askerî inzibat polisinin dilerse mahkemeye sevk etmeksizin savaş suçlusu sayacağı herhangi bir Amerikalı vatandaşını hapiste süresiz tutmak hakkı dahi bu yasayla eline geçmiş olacak.

Yasa önergesi, hâlen yönetimi elde bulunduran Obama’nın partisi Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’dan geçerse, yöntem bakımından, halk meclisi biçiminde olan Kongre’ye gidecek. Ara seçimlerde çoğunluğu kaybeden Demokratların Kongre’de yönetimi sağcı Cumhuriyetçilere bırakmış olması, siyasî yorumculara bakılırsa durumu değiştirmiş olmayacak, zira Cumhuriyetçilerin Senato’dan gelecek böyle bir askerî dikta benzeri yasaya yüz çevirmesi de beklenmiyor.

1533640cookie-checkAskerî İnzibat dönemi başlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.