“Askeri polis devletine” dönüştürdü

“Mısır’daki otokrasi” başlıklı makalede, Mursi’nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketinin dışarıdaki nadir üyelerinden biri olan İssam el Aryan’ın tutuklandığı; ayrıca, Mursi döneminde tutuklanıp bırakılan politik taşlamacı Basim Yusuf hakkında yine soruşturma açıldığı hatırlatılıyor.

Polise gösterileri yasaklama yetkileri veren, insan hakları kuruluşlarının dışarıdan yardım almasını engelleyen yeni yasaların yolda olduğu belirtilen başyazıda şu ifadeler kullanılıyor:

“Bazılarının Bonapartizm dediği yolda ilerlerken General Sisi çok az engelle karşı karşıya. Hükümet içindeki birkaç liberal hâlâ sesini duyurmaya çalışarak, yeni rejimin 2011’de Hüsnü Mübarek’i indiren devrimin zorlukla kazandırdıklarını geri götürdüğünde ısrar ediyor. Diğer yandan, general ise Müslüman Kardeşler hareketine duyulan yaygın tiksintinin ve onu müşfik bir lider olarak gösteren medya kampanyasının desteğiyle, Temmuz ayındaki darbenin Mısır üzerinde estirdiği milliyetçilik coşkusunu arkasına almış durumda.

Mısır’daki sancılar analiz edilirken Müslüman Kardeşler tamamen aklanamaz. Musri’nin Cumhurbaşkanlığı sırasında, Mısır’ın Anayasa Mahkemesi’ni revize etmek gibi, bir dizi hata yaparak, iktidarına karşı yoğun bir halk tepkisini tetiklediler.”

Financial Times, General Sisi’nin arkasındaki desteğe güvenerek otoriter çizgisinde devam etmesinin “büyük hata” olacağı uyarısında bulunarak, Mısır toplumunun ve özellikle gençliğinin artık çok daha bilinçli olduğunu vurguluyor.

Gazete, General Sisi’nin herkesi siyasi sahneye geri almaması halinde ülkede kutuplaşmanın iyice artacağı uyarısında bulunuyor.

1400290cookie-check“Askeri polis devletine” dönüştürdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.