‘Askerin sabrı taşabilir…’

Orhan Pamuk’un kitaplarını İngilizce’ye çeviren ve dava için istanbul’a giden Maureen Freely, The Independent‘taki yazısında duruşmaya ilişkin gözlemlerini aktardı.


Freely, duruşma öncesinde ve sonrasında yaşananlarla ilgili olarak Türkiye’deki sağ gazeteler, ‘Orhan Pamuk ve Avrupalı iş karıştırıcılara dersinin verildiğini yazarken, daha sorumlu gazeteler, haklı olarak bunun bir utanç kaynağı olduğunu, Türkiye’nin dışarıdaki imajına belki de telafisi olmayacak kadar büyük zarar verildiğine dikkat çekti.


“Bir avuç yazar ise sadece polisin Orhan Pamuk aleyhine gösteriye neden izin verdiğini sorma cesaretini gösterdi ama daha ileri gidemedi. Zaten gerek de yok zira herkes mesajı aldı, ben de aldım” diyen Freely, şöyle devam etti:


“Bu sadece bir güvenlik zaafı ya da hükümet veya yargının kendi ayağına ateş etme vakası değil, Orhan Pamuk ve destekçilerini özellikle de duruşmayı izlemeye gelen Avrupalı parlamenterleri korkutmaya yönelik planlı bir girişimdi. Dünya medyasının önünde Türkiye’nin eski tarz otoriter bir rejim durumuna düşmesi bir rastlantı değil. Çünkü bazı güçlü çevreler, Türkiye’nin böyle kalmasını istiyorlar.”


Freely, “AB üyeliği için Türkiye’nin güdümlü, hamiliğe ihtiyacı olan bir demokrasi olmaması şart koşulmalı. Çünkü bu ordunun tekrar siyasete girmesi anlamına gelir” değerlendirmesi yaparak, “Bazı militaristler, AB üyeliğinin Kemalizm’e ihanet olduğunu söylüyor. Ordunun tek meşgulüyeti AB değil. Kıbrıs’taki krizin derinleştiği, Kuzey Irak’ta özerk bir Kürt devletinin ortaya çıkmaya başladığı ve ABD ile ilişkilerin gerildiği bir dönemde askerin sabrı taşabilir”

1027100cookie-check‘Askerin sabrı taşabilir…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.