‘Askerlerin PKK’ya ihtiyacı var!’

Le Monde Başbakan Erdoğan’ın ‘Kürt Sorunu’nu dile getirdiği Diyarbakır gezisini sayfalarına taşıyan Le Monde, haber altında verdiği habere faklı bakış getiren minik söyleşisinde Diyarbakır Baro Başkanı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Sezgin Tanrıkulu ile konuştu.


14-15 Ağustos tarihli Le Monde’da Başbakan’ın gezisini yorumlayan Tanrıkulu, ‘Çok da iyimser olamıyorum, çünkü ordunun ve özellikle de gizli servisin ağırlığını biliyorum’ dedi.


Tanrıkulu; Leyla Zana’nın başını çektiği hareketin yeni bir partiye dönüşemeyeceğini ve aydınları bir araya getiremeyeceğini belirterek PKK’nın (belki) zayıfladığını ama hâlâ çok güçlü olduğunu, PKK silahlı mücadeleyi bırakmadıkça yeni bir Kürt partisinin kurulamayacağını çünkü daima örgütün gölgesinde kalacağını söyledi.


Tanrıkulu, “O takdirde Türk iktidarı tarafından bir ümit olabilir mi?” sorusunu da şöyle yanıtladı:


“İki tarafta da silahlı çatışmanın tek çare olduğunu düşünen çok insan var. Halbuki başka imkanlar da vardı: iki yıl önce adı – iktidar reddettiği için – açıkça koyulmamış bir tür af önermiştik. Sanki, Avrupa baskısıyla yapılan reformlar yüzünden gücünü kaybetme tehdidi altındaki ordu ve gizli servisler, PKK sayesinde yeniden iktidarın merkezine oturuyor. PKK’nın varlığını sürdürmek için çatışmalara ihtiyacı var, ve askerlerin de PKK’ya ihtiyacı var.”


FOTOĞRAF: Sezgin Tanrıkulu (ortada)


________________


*HÜRRİYETİM KÖŞE YAZARI SERDAR DEVRİM’İN YAZISINDAN HABERLEŞTİRİLDİ


http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~314@nvid~619262,00.asp

1023750cookie-check‘Askerlerin PKK’ya ihtiyacı var!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.