‘Askersiz Lefkoşa’ destek arıyor

Kıbrıs’ta iki toplumun savaş karşıtları ortak bir kampanya yürütüyor. YKP’nin Türk tarafında üslendiği kampanyayı destekleyen kurum ve kuruluşlar şunlar:


“27 Şubatta KTOEÖS, KTÖS, DAÜ-BİR-SEN, Çağ-Sen, Barış ve Demokrasi İnisiyatifi, Kutlu Adalı Vakfı, Baraka Kültür Merkezi, Bölünmüşlüğü Aşan Eller Kadın Örgütü, ÇİRKEF dergisi, 4 Martta da, Sol Kanat ve Sosyalist Söylem, İşçi Demokrasisi, IKME, Anatropi Dergisi ve Yeşiller Partisi Milletvekili adayı Glafkos Cariolou ile aktivistler, sanatçılar ve sendika üyesi çok sayıda bağımsız kişinin toplantılara katıldığını ve görüş belirttiği söylediler.”


Kampanyayı eleştiren organizasyonlar arasında Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği, Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği yer aldı.


SOLCU CTP’YE ELEŞTİRİ


YKP Yürütme Kurulu Üyesi Murat Kanatlı ve YKP Lefkoşa İlçe Sekreteri Gülay Kaşer “Askersiz Lefkoşa Kampanyası” hakkında yaptıkları açıklamada kampanyanın geldiği aşamada, hızla büyümeye devam ettiğini belirterek, bunun için çalışmaya da devam edeceklerini söylediler. İki yönetici kampanya kapsamında Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, BES, DAÜ-SEN, DAÜ-BİR-SEN ve Tabipler Birliği’ni ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunduklarını da sözlerine eklediler…


Kıbrıs AB Derneği (KAB) yayınladığı basın bildirisinde, “Lefkoşa Surlar İçi”nin askersizleştirme kampanyasına destek verdi ve Lokmacı barikatının hemen açılmasını istedi. KAB basın bildirisinde, taraflara oyalanmaktan vazgeçip masaya oturma çağrısı da yapılarak “Güven artırıcı önlemlerin alınması, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunacaktır. Ancak kesin çözüm, kapsamlı bir planla mümkündür ve bugünkü durağanlık her iki toplumun da zararınadır” denildi.


Kuzey Kıbrıs’ta yayınlanan Afrika gazetesi ve Londra’da yayımlanan Toplum Postası  yazarlarından Serhat İncirli, kendisine solcu diyen iktidar ortağı CTP’nin kampanyayı desteklememesini eleştirdi. İncirli şunları yazdı:


“YKP, ‘barış’ adına çok önemli bir kampanya başlattı. Bu kampanyaya en başta destek vermesi gerekenler kimlerdir? Bu kampanyaya en başta destek vermesi gereken, ‘barışçı’ olduğunu savunan hükümetin CTP kanadı ve cumhurbaşkanı sıfatlı Mehmet Ali Talat’tır! Ancak biz işe hep “siyasi rant” açısından baktığımızdan ve hala derin devletin ülkemizdeki kesinlikle varolan odaklarından korktuğumuzdan dolayı bu tür kampanyaları küçümser, alay eder ve desteklediğimiz zaman oy kazanacaklarını düşünürüz. Savaşlara karşı olmak, askerlerin siyasete egemen olmalarına karşı olmak “solcuyum” diyen bir kişinin doğasında olmalıdır! CTP’nin doğası da kesinlikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları gibi, Türkiye’nin ne yazık ki kontrolündedir!”


KAMPANYA NE İSTİYOR?


YKP’nin www.ykp.org.cy/demnicosia sitesinde “Askersiz Lefkoşa Kampanyası”nın amaçları da Türkçe, İngilizce ve Yunanca olarak anlatıldı.


“Lefkoşa’nın askersizleştirilmesi mümkün, yeni Kıbrıs da mümkün, bunun için katıl ki ‘askersiz bir Lefkoşa’yı’, birleşik bir Kıbrıs’ı mümkün kılalım…” sloganıyla yola çıkan kampanya destekçileri Lefkoşa’nın askerden arındırılmasının getireceklerini şöyle açıkladı:


– adanın askersizleştirilmesini,
– adanın birleştirilmesini,
– ara bölgenin ortak yaşam ve çalışma alanına dönüştürülmesini,
– ara bölgenin sosyal ve kültürel amaçlı kullanılmasını,
– çıkmaz sokakların açılıp trafik akışının rahatlamasını,
– diğer köy ve kentlerdeki askeri birliklerin tartışılmasını,
– şovenizmi ve düşmanlığı körükleyen törenlerin sonlandırılmasını,
– çözüme giden süreçte toplumlar arası güvenin artırılmasını…”


“Askersiz Lefkoşa Kampanyası” ayrıca <http://www.ykp.org.cy/phpPETITION/index.php> adresinde bir de imza kampanyası açtı…

688440cookie-check‘Askersiz Lefkoşa’ destek arıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.