‘Asıl amaç ekonomi ve dış ilişkilere darbe’

Hakkari’de düzenlenen son saldırıda 12 askerin yaşamını yitirmesini takiben Türkiye’nin takınacağı tavra dair değerlendirmeler, tüm İngiliz gazetelerinde ayrıntılı şekilde tartışılıyor.  


Financial Times, saldırıları protesto amacıyla düzenlenen gösterilerden bir fotoğrafı kapağına taşıdı. Gazete, ‘saldırı Kuzey Irak’a kapsamlı bir askeri operasyon düzenlenmesi konusunda baskıyı artırdı’ yorumunu yaptı…


Diğer tüm gazeteler de son saldırının askeri müdahale ihtimalini artırdığı görüşünde birleşiyor.


Guardian, Times ve Daily Telegraph, haberlerinde PKK sözcülerinin çatışmalar sırasında sekiz Türk askerinin rehin alındığını öne sürdüğünü kaydediyorlar ancak bu iddianın Türk yetkililerce yalanlandığı ifade ediliyor.


Guardian gazetesinin Selahaddin’deki muhabiri Michael Howard, son saldırı ardından Türk ordusunun Kuzey Irak’a top ateşini yoğunlaştırdığını, 11 farklı alanın hedef alındığını aktardı.


KÜRTLERE GÖRE PKK BAHANE


Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin dün Mesud Barzani ile düzenlediği basın toplantısında ‘her zamankinden öfkeli’ göründüğünü ve PKK’ya ülkeyi terk çağrısını yinelediğini belirten Howard, “Iraklı Kürtler Türk ordusunun PKK’yı bölgeye müdahale için bahane olarak kullandığına inanıyorlar” diye yazdı.


“AMAÇ TÜRKİYE EKONOMİSİ”


Daily Telegraph ise PKK’nın ‘Türkiye’nin daha geniş kapsamlı stratejik çıkarlarını zedelemek ‘amacıyla Türkiye’yi sınır ötesi operasyonlara sürüklemeye kararlı göründüğü yorumunu yaptı.


“Buradaki çatışmanın tırmanması Türkiye’nin Washington ile ilişkilerine ciddi şekilde zarar verecek; Avrupa Birliği’ne katılma girişimlerini de tehlikeye sokacaktır…”


Daily Telegraph, Talabani’nin basın toplantısına da şöyle değindi:


‘Yıllarca Saddam Hüseyin’e karşı silahlı mücadele yürüten bir ayrılıkçı grubun lideri’ diye tanımladığı Talabani ve diğer Kürt yetkililerin PKK’yı kınadığını ancak geçmişte de pek çok kez olduğu gibi örgüte karşı doğrudan eyleme geçme yolunda hiç bir işaret vermediklerini belirtiyor…


Yeterince vatansever görülmeme korkusu


Independent, gelişmelerin Türkiye’de hükümeti de zora soktuğunu şöyle öne sürdü:


“Ilımlı İslamcı AK Parti iktidarı ABD ile ilişkileri gerebilecek bir askeri müdahaleden kaçınmaya çalıştı ancak Türkiye’de yeterince vatansever görülmemekten korkuyor.


AKP ayrıca bir işgalin ‘yapılabilir ve gerekli’ olduğunu bildiren Türk ordusu ile bir iktidar mücadelesi içinde. Şimdi pek çok şey ordunun Irak Kürdistan bölgesinde ne kadar ilerlediğine bağlı olacak. Müdahale ücra dağlık noktalarla sınırlı kalırsa, büyük oranda sembolik olacaktır. Ancak bu Türk kamuoyunu tatmin etmeye yetmeyebilir.


Öte yandan, Türk askerlerinin her halükarda erişimi güç dağlarda dağınık ve hareketli durumdaki PKK’ya büyük zarar vermesi güç… Türkiye’nin hesabı, Iraklı Kürt liderler üzerinde sürekli baskı kurarak, 1998’de Suriye’de olduğu gibi, PKK’yı bölgeyi terke zorlamak da olabilir.”

806250cookie-check‘Asıl amaç ekonomi ve dış ilişkilere darbe’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.