Asılmayıp beslenenler / E. Mavioğlu

Bir gün Türkiye geçmişiyle hesaplaşacak. 12 Eylül’cüler belki hayatta olmasalar da gıyaplarında yargılanacaklar. Türkiye de mutlaka Yunanistan, Arjantin ve Şili gibi mutlaka curtacılarından utanacak. Ertuğrul Mavioğlu toplumun avukatı olarak yargı günü savcıya kalın bir dosyayı hazırlamış… Ellerine sağlık Mavioğlu…

Kitabın arkasında okuyucuya şöyle sesleniliyor:

“Cunta lideri Kenan Evren’in ‘Asmayıp da besleyecek miyiz?’ düsturunda, 1983 seçimlerinin parlamentosunu 12 Eylül’ün seri cinayet zincirine ortak etmenin ötesinde, o gün ve sonrasında pek tartışılmayan başka bir gerçek daha vardı… Cunta, ‘hain’ damgasını vurarak hapishanelere doldurduğu binlerce insanı, tasnifliyordu: asılanlar ve ‘beslenenler’…

Asılanların sayısı kısa sürede 50’ye ulaşmıştı. Peki ya beslenenler?

‘Asılmayıp beslenenler kimlerdi? Kaç kişiydiler? Yaşları kaçtı? Nasıl yaşamışlardı? Ne yiyip ne içmişlerdi?

Madem ki ‘hain’ diye damgalanmışlardı, o halde onlara revüa görülen muamele neydi? Asılammış olmaları, onları ölümden kurtarmış mıydı?

Elinizdeki kitaptaki tanıkların tüm bu sorulara verdiği yanıtlar; 12 Eylül döneminde cezaevlerinde işlenen insanlık suçlarının genel bir panoramasını ortaya koyarken, toplumsal hafızanın diri tutulmasına da destek sunuyor.

‘Asılmayıp beslenenler’, yağlı urganla değil ama cezaevlerinde dayakla, işkenceyle, direnişle, açlıkla onar onar öldüler, sakat kaldılar.

Ömür boyu kendilerini bir gölge gibi takip eden hastalıklarıyla baş başa bırakıldılar.

Bu kitap, onları anlatmaktadır…”

BU KİTABI http://www.turkishbooks.com/ DAN ISMARLAYABİLİRSİNİZ

1097510cookie-checkAsılmayıp beslenenler / E. Mavioğlu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.