Atatürk anılıyor…

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı mozoleye çelenk koyarak, Atatürk’ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu.

Anıtkabir’deki tören, saat 08.55’de devlet erkanının Aslanlı Yol’da yürüyüşü ile başladı.

Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan,MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Kemal Önal, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Abdullah Gül, üzerinde ”Cumhurbaşkanı” yazan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk’ün 71 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05’de ”ti” sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Gül, burada Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:

”Büyük Atatürk, ebediyete intikalinizin 71. yıldönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

86. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutladığımız cumhuriyetimiz, gelişmeye açık, dinamik yapısıyla her zamankinden daha güçlü bir konuma ulaşmıştır.

Bugün uluslararası alanda ağırlığı sürekli artan, bütün dünya tarafından ilgiyle izlenen istikrar ve refah içerisinde ilerlemesini sürdüren bir ülke olmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz.

Modern, demokratik, müreffeh ve hür bir ülke olarak geleceğe umutla bakan Türkiye, yoluna emin adımlarla devam etmektedir.

Milletimiz, cumhuriyetimizi nitelikleriyle ilelebet yaşatmak ve muasır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak konusunda üstün bir gayretin içindedir.

Milletçe birlik ve beraberlik içine elde ettiğimiz başarılar, ülkemizin yolunun açık olduğunun en somut göstergesidir. Türk milleti olarak size sevgilerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz.
Ruhunuz şad olsun.”

BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Devlet töreninin ardından, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler Atatürk’ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı.
Bayraklar, Büyük Önder Atatürk’ün 71 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05’den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi. Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler saat 09.05’de 2 dakika süreyle çaldı.

Bu sırada trafikteki araçlar durarak kornalarını çalarken vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu.

Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi.

ANITKABİR ÇİÇEKLERLE SÜSLENDİ

İnter Flora Çiçekçileri Derneği ve Ankara Çiçekçiler Odası katkısıyla Anıtkabir, Türkiye’nin dört bir yanından getirilen 40 bin dal çiçek, bin 500 bitkiyle donatıldı.

Ankara’ya gelen 200 çiçekçi, Anıtkabir merdivenlerine kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan dev bir Türk bayrağı ve Atatürk panosu hazırladı.

Aslanlı Yol ve bayrak gönderi de süslenirken, Anıtkabir içindeki mozole ve kolonlar da çiçek ve bitkilerle donatıldı.
Anma törenine, ”Dersimiz Atatürk” adlı filmin kadrosu da katıldı. Vatandaşlar, törene katılan askerleri, ”En büyük asker bizim asker” tezahüratları ile alkışladı.

ATATÜRK’Ü ANMA ETKİNLİKLERİ

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca saat 10.00’da, kurum konferans salonunda ”Büyük Önder Atatürk’ün Ebediyete İntikalinin 71 Yıldönümü” anma toplantısı düzenlenecek. Törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız birer konuşma yapacak.

Ankara’da, ”Atatürk’ü Anma Haftası” kapsamında 10-17 Kasım günleri arasında, Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Cebeci İlçe Kütüphanesi, Yenimahalle İlçe Halk Kütüphanesi ve OR-AN Sevgi Yılı Kütüphanesi’nde, Atatürk konulu kitap sergileri ve film gösterimleri yapacak.

Çankaya Belediyesi’nin düzenlediği ”Kuvay-i Milliye Dinletisi” saat 19.00’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek.
Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ankara Kulübü Derneği ve TÜRSAB Ankara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanlığı tarafından Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleştirilecek ”Atatürk’ü Anma Gecesi”, saat 19.00’da başlayacak.

Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi’nin (VEKAM) sergi salonunda ”Ankara” konulu resim sergisi yapılacak.
Türk Japon Vakfı’nda 11 Kasım saat 11.00’de ”Büyük Önder Atatürk’ün 71. Ölüm Yıl Dönümü” dolayısıyla tören düzenlenecek.

Türkiye Barolar Birliği’nin ”Atatürk’ü Çağdaş Yorumlama ve Anma Programı” 9-14 Kasım günleri arasında yapılacak.
Türk Hava Kurumu (THK), Büyük Önder Atatürk’ü, Genel Merkez, Türk Kuşu Genel Müdürlüğü, İnönü ve Selçuk Eğitim Merkezleri ile yurt genelindeki 471 THK şubesinde düzenlenecek törenlerle anacak.
Atatürk’ü anma etkinlikleri kapsamında Ankara’daki çeşitli üniversitelerce de etkinlikler düzenlenecek.

İSTANBUL’DAKİ ANMA TÖRENLERİ

İstanbul’da bugün Dolmabahçe Sarayı giriş salonunda (Medhal Salonu) ”71. Ayrılık Yılımızda Atatürk’ün Klasikleri” temalı anma konseri düzenlenecek.

Anma törenleri kapsamında saat 09.05de, Dolmabahçe Sarayı’nda Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu odada anma töreni yapıldı. Dolmabahçe Sarayı’nda, bugün Hanri Benazus’un Anadolu Ajansı arşivine kazandırdığı fotoğraflardan seçilen ”Ağlayan Türkiye” fotoğraf sergisi açılacak.

İstanbul’da değişik merkezlerdeki Atatürk’ü anma etkinlikleri kapsamında sergiler açılacak, konserler ve konferanslar düzenlenecek.

ATATÜRK BÜYÜK BİR DEVLET ADAMI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, büyük bir komutan olarak milletle birlikte istiklal mücadelesini zafere ulaştıran Atatürk’ün, büyük bir devlet adamı ve lider olarak da ülke ve dünya şartları istikametinde doğru ve gerçekçi bir vizyon ortaya koyduğunu, modernleşme ve dönüşüm hamlelerini cesaretle gerçekleştirdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Büyük Önder Atatürk’ün ebediyete intikalinin 71. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ebediyete intikalinin 71. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıldığını belirten Gül, milletçe hem Atatürk’ün aziz hatırasının saygıyla yad edildiğini hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin gurur verici başarılarıyla iftihar edildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti:

”Atatürk’ün ileri görüşlülüğü, barışçı kimliği, dünya gerçeklerini iyi bilmesi ve insani değerlere verdiği önem, O’nu dünyanın saygın liderlerinden biri yapmıştır.

Onun şüphesiz en önemli başarılarından biri de Cumhuriyetimizi dinamik ve yeniliklere uyum gösterecek bir yapıda kurmuş olmasıdır.

Milletimiz, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatma ve yeni başarılarla taçlandırma konusunda kararlıdır. Türkiye’nin, ekonomisiyle, demokrasisiyle, ordusuyla, istikrarını koruyan, uluslararası alanda ağırlığını sürekli artıran güçlü bir ülke olarak yükselmeye devam edeceğine inancım tamdır.”

ATATÜRK’ÜN AÇTIĞI YOLDA İLERLİYORUZ

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türk milletinin, gönlündeki Atatürk sevgisiyle, demokratik cumhuriyete olan bağlılığıyla ve çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkma azim ve kararlılığıyla, büyük önder Atatürk’ün açtığı yolda ilerlediğini bildirdi.
Kurtuluş mücadelesinin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, 71. ölüm yıldönümünde milletçe minnet, saygı ve özlemle andıklarını belirten Şahin, Türk milletinin tarih sahnesinden silinmek istendiği bir dönemde başlattığı Kurtuluş Savaşına öncülük eden Atatürk’ün; başarıları, öngörüleri, eserleri ve devrimleriyle tarihin akışını değiştirdiğini, insanlığın yetiştirdiği büyük liderler arasında unutulmaz yerini aldığını bildirdi.

TBMM Başkanı Şahin, yoksulluk, bitkinlik ve çaresizlikle dolu umutsuzluk günlerinde yaktığı bağımsızlık ve özgürlük ateşiyle Türk milletinin yeniden tarih sahnesine çıkmasını sağlayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ilke ve düşünceleriyle sadece millete değil, bağımsızlık savaşı veren diğer uluslara da umut ışığı olduğunu ifade etti.
Şahin, mesajında şunları kaydetti:

”Cumhuriyet’in ilanı ile Türk insanına çağdaş uygarlığın kapılarını açan Atatürk, barışçı kimliği, liderlik yeteneği, üstün kişiliği, ülküleri ve öngörüleriyle yüzyıla yön veren en büyük devlet adamlarından biri olarak kabul edilmiştir.
Türk milletini ve vatanını yok olma tehlikesinden kurtaran, bizlere özgür ve bağımsız bir millet olarak yaşama onurunu kazandıran Aziz Atatürk, daima gönlümüzde yaşayacak, O’na ve ilkelerine olan inanç, güven ve bağlılığımız, sarsılmadan sonsuza kadar sürecektir.”

ATATÜRK’ÜN ESERLERİNİ YENİDEN DÜŞÜNMELİYİZ

Başbakan Erdoğan, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete uğurlandığı günün yıl dönümünde anarken, hep birlikte O’nun fikir ve eserleri üzerinde yeniden düşünülmesi ve O’nun mücadele heyecanının yeniden yaşanılması gerektiğine işaret etti.

Erdoğan, mesajında, ”İstiklal mücadelemizin önderi, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, değerini ve güncelliğini hiçbir zaman kaybetmeyen temel felsefesini doğru ve bir bütün olarak yeniden anlamaya çalışmalıyız” dedi.
Başbakan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

”Bugün sarsılmaz bir özgüvenle bir kez daha diyoruz ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘büyük eserim’ dediği, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, O’nun işaret ettiği yolda ilelebet yaşayacaktır.
Bu emanetine bugün de aynı yüksek ruh ve şuurla sahip çıkarak Cumhuriyetimizi daha da yükseklere taşımaya kararlıyız.”

BAŞBUĞ: HATIRA DEĞİL CANLI BİR GERÇEK

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ”Ulusal birlik içinde, mutlu ve güvenli bir şekilde ulusumuzu geleceğin uygar dünyasına taşıyan Büyük Önderimizi, kalplerimizde bir hatıra gibi değil, düşüncelerimize yön veren canlı bir gerçek olarak yaşatıyoruz” dedi.

Orgeneral Başbuğ, ”10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajında, şunları kaydetti:
”’Türk ordularının ebedi Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu ve dünyanın gıpta ettiği eşsiz devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ü, maddi varlığının aramızdan ayrılışının 71’inci yıl dönümünde bir kez daha özlem, saygı ve rahmetle anıyoruz.

Engin düşünceleriyle bağımsızlığın, ulusal birliğin, bölünmez bütünlüğün, mutlu bir vatandaşlık ülküsünün ve barış içinde bir dünya düzeninin bayraklaşan ismi olan Ulu Önderimizin izinde olmayı büyük bir onur ve gurur vesilesi sayıyoruz. Hedef olarak gösterdiği yolda, zamanın ve katılaşmış düşüncelerin kalıplarına takılmadan ilerleyebilmek için bilim ve akıl esasları üzerine kurduğu düşünce sisteminden güç ve ilham alıyoruz. Bu nedenle, ulusal birlik içinde, mutlu ve güvenli bir şekilde ulusumuzu geleceğin uygar dünyasına taşıyan Büyük Önderimizi kalplerimizde bir hatıra gibi değil, düşüncelerimize yön veren canlı bir gerçek olarak yaşatıyoruz.

Bir 10 Kasım günü maddi varlığıyla aramızdan ayrılan Atatürk’ün, düşünceleri ve bu düşüncelerinin hayat bulduğu ilke ve devrimleriyle dünya durdukça yüce ulusumuzun rehberi olmaya devam edeceğine yürekten inanıyoruz.
Ebedi Başkomutanımız Atatürk, insanlığa ışık ve hayat kaynağı olmaya devam eden düşüncelerinle aydınlattığın yolda kararlılıkla ilerlemeyi şeref sayan ve Atatürkçü Düşünce Sisteminin özünde bulunan dinamizmin etkisiyle çağın gereklerine göre kendini sürekli yenileyen Türk Silahlı Kuvvetleri, her zaman olduğu gibi yüce ulusunun hizmetindedir. Ulusumuzun güvenine layık bir şekilde ve güçlü ordunun güçlü Türkiye demek olduğu bilinciyle çalışmalarımıza devam edeceğimize manevi huzurunda bir kez daha söz veriyoruz.
Ruhun şad olsun. Huzur içinde yat.”

1223730cookie-checkAtatürk anılıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.