Ataöv’den Agos’a sitem

İngiltere Türk Dernekleri Federsyonu’nun Ermeni terörünü kınama ve şehit diplomatlarımızı anma etkinliklerinden ikincisi önceki gün Londra’daki City Üniversitesi Olivier Thompson Lecture Theatre’da gerçekleşti. Ermeni meselesi üzerine 78 kitabı bulunan Prof Türkkaya Ataöv, yakında Bilkent Üniversitesi’nde yeniden göreve başlayacak olan İskoç Profesör Norman Stone, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Asistan Profesör Orhan Çekiç ve Azeri Akademisyen Gholam-Reza Sabri-Tabrizi’nin konuşmacı olarak katıldıkları konferansta sözde Ermeni soykırım iddiaları ve Türk-Ermeni ilişkileri masaya yatırıldı.


“SORUNUN ARKASINDA RUSYA VE BATI VAR”


Prof. Belma Baskett’in yönetiminde gerçekleşen konferans, şehit diplomatlarımız için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start aldı.


 Açılış konuşmasını TC Londra Büyükelçiliği adına Birinci Katip Sadık Arslan’ın yaptığı etkinlikte ilk sözü alan Asistan Profesör Orhan Çelik, 1973 yılından itibaren organize şekilde katledilen 36 diplomatımızın trajedisini dinleyicilerle paylaştı. Los Angelas’ta katledilen ilk diplomatlarımızdan biri olan Bahadır Demir’in Mülkiye’den sıra arkadaşı olan Çekiç, yaşanan olaylara Türk-Ermeni gibi değil insani yönden bakmaları gerektiğini söyleyerek ‘ Bizler tarihçiyiz, politikacı değil. Osmanlı Arşivleri yaklaşık 150 milyon belge içerir, Ermeniler 100 senedir olayları bilimsel boyutları ile tartışmak için bu tür masalara gelmezler, çünkü olayın tartışılacak bir yanı olmadığını en iyi onlar bilirler’ dedi.


Ermeni sorununun arkasında asıl  Fransa, İngiltere, Rusya ve ABD’nin olduğunu belirten Çekiç, 19.yüzyılda Kıbrıs’ın sırf Ermeni meselesinden kurtulmak için İngilizlere verildiğini, teröre en fazla şehit verdiğimiz ülke olan Fransa’nın ise bu olayları gerçekleştirenleri zamanında niye koruduğunun bugün gayet açık olduğunu söyledi. Ermeni meselesinin sanıldığının aksine 1915 yılından çok öncelere dayandığını ama bunun görmezden gelindiğini belirten Çekiç ‘Hep İttihak ve Terakki’ye suç atılır, ama bu yanlış. Daha Enver Paşalar doğmadan önce 1830’larda bu sorun başlamıştır.’ dedi.


ATAÖV’DEN AGOS’A SİTEM


TC Londra Büyükelçiliği’nden Elçi Müsteşar Atılay Ersan ve Başkonsolos Bahadır Kaleli’nin de izleyiciler arasında dinlediği konferansın ikinci konuşmacısı Profesör Türkkaya Ataöv oldu.


Londra’da İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu tarafından Londra City Üniversitesi’nde düzenlenen şehit diplomatları anma gününde konuşan Ataöv, ‘Biz dostluk köprülerini yerleştirmeye hazırız ama bu dostluğu yaratmaz,’ diyen Ataöv, karşı tarafında gereken durumda ‘bunu yapmayalım’ diyebilmesi gerektiğini vurguladı.


Ataöv,  Ermeni meselesini araştırdığından beri pek çok kez ölümle burun buruna gelmesine rağmen bugün maruz kaldığı yıldırma ve susturma çalışmaları yüzünden kendisini hala teröre hedef olmuş gibi hissettiğini söyledi. Bugüne kadar Ermeni meselesi üzerine tamamı yabancı dilde basılan 78 kitabı olduğunu belirten Ataöv, şimdiye kadar çalışmalarına bu yanlıştır diye eleştiri getirilmediğini ancak kendisi soykırım iddialarını destekleyen düzmece Ermeni belgelerini çürüttüğünde ise karşı tarafın tepki vermemesinden şikayet etti. Bizzat Ermeni kaynaklarından elde ettiği ve Ermenileri yalanlayan iki  önemli belgeyi Hürriyet gazetesi yoluyla kamuoyunun gündemine taşıdığı halde Hırant Dink’in Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaptığı Agos gazetesinin hiç bir şey yazmadığını dile getiren Profesör, bu tutumun dostluk ortamı yaratamayacağını söyledi.


“TARİHİ YAZMAK YABANCILARA BIRAKILDI”


Ermenilerin soykırım iddalarını uluslarası alanda ‘düzmece’ olarak tanımlayan Profesör Norman Stone ise Türkiye’nin tarihini kendisi yazmak yerine bu işi  yabancılara bırakması yüzünden tuhaf bir pozisyona düştüğünü belirtti.
 
Türkiye’nin terörle uzun yıllar mücadele veren İspanya’nın yolundan gittiğini kaydeden Stone, bugün televizyon ve internette karşımıza çıkan anti-Türk söylemlerin  10 yıl sonra yok olacağına inandığını dile getirdi. Profesör Stone, dinleyicilerden biri tarafından İskoçya’nın bağımsızlığı konusunda ne düşündüğü ile ilgili soruya ise ‘bu çok saçma’ şeklinde yanıt verdi.


FOTOĞRAF: Prof Norman Stone (solda) ve Türkkaya Ataöv

798960cookie-checkAtaöv’den Agos’a sitem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.