Ateş Rus üssünden mi açıldı?

Başka bir sava göre ise uçak Suriye tarafından Rus üretimi hava savunma sistemiyle vuruldu.

Suriye’nin Türk jetini nasıl vurduğu sorusuna yanıt aranırken uçağa Lazkiye’de bulunan Rusya’ya ait üsten ateş açıldığı ve SA-6 tipi Rus üretimi hava savunma sistemiyle vurulduğu iddia ediliyor.

Keşif uçağının Suriye’nin Lazkiye kentinin 8 mil açığında düştüğü belirtilirken nasıl düşürüldüğüne ilişkin bilgiler kesinleşmedi. Uçağın hava sahasını ihlal ettiği iddiasıyla Suriye hava savunma sistemi tarafından uçaksavar ateşi ile düşürüldüğü söylenirken ateşin Lazkiye yakınlarında bulunan Rusya’ya ait Tartus üssünden açıldığı da konuşuluyor.

Rusya’nın iki dış deniz üssünden birisi Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Akyar Limanı’ndaki Karadeniz Filosu’na ait büyük üs, diğeri de Suriye’deki Tartus Limanı’nda bulunan lojistik ve bakım üssü. Suriye’nin Lazkiye’den sonra ikinci büyük ve önemli limanı olan Tartus için de Suriye hükümeti ile Rusya, 2005 yılında yenilenen bir anlaşma yaptı. Suriye’nin, dağılan Sovyetler Birliği’ne olan 13.4 milyar dolarlık borcunun yüzde 73’ünün silinmesi karşılığında Rusya’ya Tartus’u kullanmaya devam etme hakkı tanıdı. Rusya’nın Karadeniz Filosu’na bağlı üsse savaş ve lojistik gemileri gönderdiği de biliniyor.

Bir diğer iddiaya göre ise uçak Suriye tarafından Rus üretimi savunma sistemiyle vuruldu. NATO yetkilileri, Suriye’nin envanterinde “SA-6”, “SA-11” hava savunma sistemi ve 23 ile 100 kilometrelik hava savunma makineli tüfekleri bulunduğuna dikkat çekiyor. Askeri yetkililer, menzili ve etkisi göz önünde bulundurularak uçağın büyük ihtimalle SA-6 tipi Rus üretimi hava savunma sistemiyle vurulma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.

İsrail istihbarat servisi MOSSAD’a yakınlığı ile bilinen internet sitesi Debka File da Türk jetini, Rusya’dan Suriye’ye giden Buk-M2 füzelerinin (NATO kod adı SA-11) vurduğunu savundu. Site, 15 aydır Rusya’dan silah temin eden Suriye’nin ilk kez bir NATO üyesini hedef aldığına dikkat çekti.

CUMHURİYET

1346730cookie-checkAteş Rus üssünden mi açıldı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.