Atina bu kez savaş tazminatı istiyor

Gazete “Atina, Tsipras’ın Pazar günü parlamentoda yaptığı konuşmada Yunanistan’ın Almanya’dan tazminat isteme konusunda “halka, tarihe ve Nazizme karşı savaşan tüm Avrupa halklarına karşı ahlaki sorumluluğu” bulunduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre, Tsipras konuşmasında rakam teleffuz etmedi. Ancak Nazilerin Yunan Merkez Bankası’nın Alman Merkez Bankası’na vermeye zorladığı ve bugüne kadar doğrudan geri ödenmeyen 476 milyon markın bugünkü karşılığı 11 milyar Euro. Yüzde 3 yıllık faizle bu rakam 70 milyar euroya ulaşıyor.

Geçen yıl oluşturulan bir komisyon, Nazilerin 1941-1944 yılları arasındaki işgal sırasında Yunanistan’a verdiği zararın miktarını 160 milyar euro olarak belirlemişti. Bu para da faiziyle 235 milyar euroya çıkıyor. Yunanistan’ın toplam borcu ise 326 milyar euro.

Gazete, tazminat konusunun Atina ile Berlin arasındaki gerginlik dönemlerinde gündeme geldiğine dikkat çekerek bu kez yeni hükümetin acilen paraya ihtiyacı olduğunu kaydediyor.

Times, geçen hafta Atina’yı ziyaret eden Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in konuyu gündeme getirmediğine dikkat çekerek meselenin iç politika malzemesi olarak kullanıldığını öne sürüyor.

Daily Telegraph gazetesi ise Alman Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel’in Yunanistan’a tazminat ödeme ihtimallerinin “sıfır” olduğunu söylediğini aktarıyor.

Gazeye göre, Almanya hükümeti savaş tazminatlarının tartışmaya açık olmadığını, bu meselenin 1990’da iki Almanya’nın birleşmesine izin veren anlaşmayla kapandığını savunuyor.

1444600cookie-checkAtina bu kez savaş tazminatı istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.