ATO’dan ‘Mortgage’ uyarısı

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Hükümet tarafından TBMM’ye sunulan tasarıda yer almamakla birlikte, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda eklenen bir maddeyle, ilk konutunu alanların kullandıkları 100 bin YTL’ye kadar olan kredinin faiz ödemelerinin gelir vergisi matrahından indirilmesine olanak sağlandığını hatırlattı.


Uluslararası Para Fonunun (IMF) “vergi gelirlerinde azalmaya yol açacağı” gerekçesiyle karşı çıktığı söz konusu düzenlemenin, hükümetin isteğiyle tasarıdan çıkarılacağını vurgulayan Aygün, “Bu durum öncelikle Mortgage sisteminden yararlanacak kişi sayısını azaltacak ve konut kredisi piyasasını daraltacak. Özellikle sabit gelirlilerin sistemden yararlanmasını önleyecek” dedi.


Uzmanların, vergi teşvikinin yasada yer alması halinde, sistemdem yararlanacakların sayısının yüzde 10 artacağını hesapladıklarını belirten Aygün, vergi teşvikinden yararlanarak sisteme girebileceklerin, Mortgage sistemiyle konut edinmeyi bekleyen asıl ihtiyaç sahipleri olduğunu bildirdi.


Aygün, hükümetin, sabit gelirlileri üç yıldır “kira öder gibi ev sahibi olacaksınız” beklentisine soktuğunu, bu haliyle çıkarılması halinde yasanın ev sahibi olmayı hayal eden geniş bir kesimi hayal kırıklığına uğratacağını ifade etti.


Sinan Aygün, vergi teşvikinin gelir vergisi kaybına yol açabileceğini, ancak sistemin inşaat sektörüne getireceği “canlılık” nedeniyle elde edilecek artı vergi gelirinin yaşanacak kaybı kat kat karşılayacağını bildirdi.


Mortgage kapsamında sadece yapı kullanım izni alınmış konutlar üzerinde ipotek tesis edilerek kredi kullandırılmasının hedeflendiğini vurgulayan Aygün, kredilendirmenin inşaat aşamasından başlatılması gerektiğini savundu.


Aygün, iskanı henüz alınmamış konutlara sistem kapsamında inşaat aşamasına göre kredi verilebileceğini bildirdi.


TÜKETİCİ ALEYHİNE OLAN HÜKÜMLER ÇIKARILMALI


Aygün, Mortgage öncesi yüksek faizle konut kredisi kullanan vatandaşlara da kolaylık sağlanması beklenirken, tasarıyla bu durumdakiler aleyhine hükümlere yer verildiğini anlattı.


Konut kredisi kullananların otomatik olarak Mortgage sistemiyle ilgili yasanın olumsuz hükümlerine tabi olacağına dikkat çeken Aygün, şunları kaydetti:


“Şu anda bankalara konut kredisi borcu bulunanlar isterlerse hiçbir ceza ödemeden borçlarını erken ödeyebilme hakkına sahip bulunuyorlar. Mortgage sisteminde ise borcunu erken ödeyenlerden yüzde 2’ye kadar ceza alınması öngörülüyor. Borcunu erken ödeyip evini ipotekten kurtarmak isteyenden ceza alınması hiçbir adalete sığmaz.”


HAZİNE GARANTİSİ VERİLMELİ


Aygün, sistem kapsamında çıkarılacak tahvillerden gelir vergisi stopajı yapılacağını ve bu tahvillere Hazine garantisi verilmeyeceğini belirterek, “Her iki düzenleme de bu tahvillerin alınıp satılacağı ikincil piyasaların gelişimini engelleyecek, derinleşmesini önleyecek. Yatırımcıları Türk mortgage piyasasından uzaklaştıracak ve uzun vadeli konut kredileri için gereken likiditasyonu olumsuz etkileyecek” uyarısında bulundu.


Aygün, Mortgage sisteminin uygulandığı ülkelerin tümünde devletin sistem kapsamında çıkarılan tahvillere garanti verdiğini bildirdi.

1039090cookie-checkATO’dan ‘Mortgage’ uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.