ATO’dan tüketiciye ‘KDV indi’ uyarısı

Aygün, 1 Ocak salı gününden itibaren, lokanta, kebapçı, ayaküstü yemek yenilen yerler, pastane, kafeterya, kıraathane, otel, motel, pansiyon, tatil köyleri ve ”her şey dahil” fiyat uygulanan konaklama yerlerinde, sade, meyveli ve kolalı gazozlarda KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e ineceğini hatırlatarak, tüketicileri ve esnafı uyardı.


Esnafa ”indirimi fiyatlara yansıtmaları” çağrısında bulunan Aygün, ”Devlet, KDV gelirinin yüzde 10’undan, vatandaş lehine vazgeçiyor. Esnafın bu indirimden dolayı bir kuruş bile zararı olmayacak. Kimse indirim öncesi bindirim yaparak tüketiciyi kandırmasın” dedi.
Tüketicilere de yeni fiyatları KDV indiriminden önceki fiyatlarla kıyaslamalarını ve indirimi fiyatlarına yansıtmayanlardan hesap sormalarını isteyen Aygün, ”Tüketicinin, yılbaşından önce lokantada örneğin KDV dahil 118 YTL ödediği yemeğe, 1 Ocak’tan itibaren 108 YTL ödemesi gerekiyor. Tüketiciler, indirimi yansıtmayan esnafı bize ya da bağlı oldukları odalara bildirsin” diye konuştu.


KDV indiriminden önce fiyatlarına yüzde 10 zam yapan fırsatçıların çıkabileceğine dikkati çeken Aygün, tüketicilerden, bunları mutlaka ATO’ya ve ilgili kuruluşlara bildirmelerini istedi.


YENİ YILDA YENİ VERGİ DÜZENLEMELER


Ayrıca Yeni yıla, yeni vergiler ve yeni vergi düzenlemeleriyle giriliyor.


Vergi iadesi yerine getirilen “asgari geçim indirimi” yarın uygulamaya konuluyor. Yeni sistemle vergi iadesi, artık asgari ücret esas alınarak hesaplanacak ve her ay maaşlara yansıtılacak.


Bu şekilde işçi ve memurların aylık geliri, medeni durumu ve çocuk sayısına göre 45,6 YTL ile 77,5 YTL artış gösterecek.


Turizm sektöründe Katma Değer Vergisi indirimi de 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek. Otel, motel, pansiyon, tatil köyü, lokanta, pastane gibi turizm işletmelerinde, yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak.


Motorlu Taşıtlar Vergisi ise yüzde 7,2 oranında zam görecek. MTV’nin ilk taksidi Ocak ayı içinde yatırılacak.


Vergi cezalarına uygulanacak zam ile de fatura, gider pusulası, müstahsil ve serbest meslek makbuzu verilmemesi ve alınmamasının cezası 139 YTL’den 149 YTL’ye çıkacak. En az ceza haddi damga vergisinde 6,80 YTL, diğer vergiler de ise 14,90 YTL olarak uygulanacak.

1052900cookie-checkATO’dan tüketiciye ‘KDV indi’ uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.