Atun “Eroğlu ipleri ele geçirdi”

KKTC Cumhurbaşkanı Müzakere Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ata Atun, 9 Temmuz Cumartesi günü Girne Dome Otel’de Kıbrıs müzakereleriyle ilgili bir konferans verdi. Girne Özgürada LİONS Kulübünün davetlisi olarak katıldığı konferansta konuşan Atun, Cenevre görüşmesinde Türk Tarafının yeni öneriler ortaya koyduğunu ifade etti. Masaya hiçbir öneri koyamayan Rumların şaşkın olduğunu, Türk Tarafının inisiyatifi ele geçirdiğini kaydeden Atun, “ipler Eroğlu’nun eline geçti” dedi.

KKTC’de 9 Kulüp ve bunlara bağlı yaklaşık 300 üyesi bulunan KKTC Lions Kulüplerinin oluşturduğu KKTC Lions Kulüpleri Birliği 18 Haziran günü yapılan genel kurul ile 4.döneme adım attı.

Genel Kurulda KKTC Lions Kulüpler Birliği’nin başkanlığına getirilen Süreyya Gürses, görevini 8 Temmuz Cuma günü devraldı. Özgürada Lions Kulübü’nün 2011-2012 dönem Başkanlığını devir alan Şerife Çelikli başkanlığındaki dönemin ilk toplantısı, Birlik Başkanın Süreyya Gürses’in katılımı ile Dome Otel’de gerçekleştirildi.

Özgürada Lions Kulübü’nün Temmuz Ayı olağan toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ata Atun, Kıbrıs Müzakerelerinin nasıl, nerede, ne vakit ve hangi amaçla başladığından, KKTC’nin ilan edildiği günlerde BM’deki yapılaşmanın nasıl olduğuna, Kıbrıslı Rumların/ Yunanistan’ın BM Genel Kurulu ile Güvenlik Konseyinde Kıbrıs konusunu nasıl manipüle edip, lehlerine çevirmeyi başardıklarına ve 2000’li yıllardan sonra Türkiye’nin bölgesel bir güç haline gelişine kadar birçok konudaki bilgilerini LİONS’larla paylaştı.

“Eroğlu Rumları şoka uğrattı”

Cenevre’de BM Genel Sekreterinin Başkanlığında 7 Temmuz günü gerçekleştirilen 3. Liderler Müzakeresinde, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun masaya koyduğu toprak konusunun rakamlar, sayılar, yüzdelikler ve harita olmadan Kıbrıs Türk tarafı tarafından konuşulmaya hazır olduğu önerisinin ne manaya geldiği, neler içerdiği ve Genel Sekreterin Kurulması için çaba sarf edilen Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyetinde, Kurucu Devletlerde mülkiyetin ve nüfusun, kurucu devleti oluşturan halkın “Nitelikli Çoğunlu”nda olacağı teyidinin ne manaya geldiği yönünde açıklamalar yapan Prof. Dr. Ata Atun, Türk Tarafının New York görüşmesinden itibaren ipleri ele geçirmeye başladığını söyledi.

“2010 yılında yapılan ilk görüşmede müzakerelere devam isteğiyle Rumları şoka uğratan Eroğlu müzakere ekibinin yoğun çalışması sonucunda New York görüşmesinde ipleri tamamen ele geçirdi” şeklinde konuşan Atun, Cenevre görüşmesinden sonra Türk Tarafının gündem belirlemeye başlayacağını sözlerine ekledi.

Prof. Atun konferansın son bölümünde kendisine sorulan soruları yanıtladı.

1299090cookie-checkAtun “Eroğlu ipleri ele geçirdi”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.