Atun: Mısır haklı

Mısır Şura Meclisi milletvekili Ahmed Yusuf Güneyini, Şura Meclisi’nin, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile Mısır arasındaki, Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarını belirleyen anlaşmanın iptalini öngören yasa tasarısını onaylamasını beklediğini söylerken Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kasulidis, “anlaşmanın iptali söz konusu değil” dedi. Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr Ata Atun, Mısır ile Güney Kıbrıs tarafından farklı yorumlanan “MEB anlaşmasını Star Kıbrıs’a değerlendirdi.

“1958 YILINDAKİ DENİZ HUKUKU KONFERANSINA GÖRE…”

Mısır’ın anlaşmayı iptal etme konusunda haklı olduğunu belirten Atun, şu açıklamayı yaptı:
“1958 yılında kabul edilen 1. Deniz Hukuku Konferansına göre adaların Kıta sahanlıkları olmazken Mısır ile Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgeleri Antalya kıyıları ile İskenderiye kıyıları arasında kalan Doğu Akdeniz’in orta noktasından yatay olarak çizilen çizginin üst kısmı, yani Kuzeyi Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi, güneyi de Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi idi.”

“KAFASINA GÖRE MEB İLAN ETTİ”

Kıbrıs Rum Yönetiminin 1982 yılında imzalanan ama Türkiye ile ABD’nin altına imza atmadığı 3. Deniz Hukuku uyarınca kendi kafasına göre Münhasır Ekonomik Bölgesini ilan ettiğini kaydeden Ata Atun, Mısır’ın 3. taraf olarak hazır bulunmadığı müzakerelerin ardından İsrail ile münhasır ekonomik bölge anlaşması imzalayarak, gerçekte Mısır’a ait olan 10-11-12 No.lu parseller sahiplenmiş olduğunu anımsattı. “12. Parselin adı Afrodit Parseli’dir ve içinde doğalgaz olduğu iddia edilmektedir” diyen Atun sözlerini şöyle sürdürdü:

“MÜBAREK’İN HİBE ETTİĞİ PARSELLERİ GERİ ALMAK İSTİYOR”

“Mısır’ın çabası, Hüsnü Mübarek’in Mısır Hazinesinden çaldığı paraların güvenli bir şekilde Rum Bankalarında saklanması karşılığında veya da rüşveti olarak Kıbrıs Rum Yönetimine adeta hibe edilen bu parselleri uluslararası Hukuk çerçevesinde geri almaktır. 10-11 ve 12 no.lu parsellerin toplam alanı 10,500 km². Kıyaslama açısından Kıbrıs Adası’nın yüzölçümü, 9251 km². Mısır’ın kaybı Kıbrıs adasının tamamı kadar bir alandır ve itiraz etmekte haklıdır.

“HARİTADA AÇIK OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Mısır’ın yeni hükümeti, dönemin Hürriyet ve Adalet Partisi milletvekili Abdulkadir Avde tarafından sunulan ve devrik Hüsnü Mübarek rejimi sırasında, 17 Şubat 2003 tarihinde imzalanan anlaşmanın iptalini istemesinin nedeni ekteki haritalarda açık ve net olarak gözükmektedir.”

MISIR BASININDA ÇIKAN HABER

Öte yandan Güney Kıbrıs Mısır ile yapılan anlaşmanın Mısır tarafından bozulduğu haberlerini yalanlarken, Mısır Haber Ajansı MENA, Şura Konseyi’nin Rum yönetimi ile Doğu Akdeniz’i paylaşan anlaşmanın feshedilmesini öngören bir tasarının kabul edildiğini duyurdu. MENA ajansının haberine göre, Rumların 13 parsele ayırarak kriz çıkardığı bölge sınırlarını iptal etmekle kalmıyor, yeni yapılacak muhtemel bir sınır belirleme anlaşmasına Türkiye’nin de dahil edilmesini öngörüyor.

“Rumların yeni Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis’in tepkisi ise “İki ülke arasında yapılan uluslararası anlaşmalar iptal edilemez” oldu. Kasulidis, Mısır hükümetinin ve büyükelçisinin konuyla ilgili kendilerine bilgi vermediğini söyledi. Mısır Şura Konseyi’nin onayladığı iptal tasarısının nasıl bir yasal süreçten geçeceği ise bilinmiyor. Onaylanan tasarının yasalaşması için devlet başkanının da imzası gerekiyor. Rum kesimi Doğu Akdeniz’i parselleyerek doğalgaz çıkarma çalışmalarına dayanak olarak bugüne kadar Mısır ve İsrail ile yaptığı münhasır ekonomik bölge anlaşmalarını gösteriyordu” ifadelerini kullanan Mena, Rum yönetiminin iki ay önce de, aynı bölgedeki 5 parseli Fransız TOTAL ve İtalyan ENİ şirketlerine kiraladıklarını anımsattı.

1548180cookie-checkAtun: Mısır haklı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.