Au Pair’e artık vize yok!

26 Kasım 2008 tarihinde uygulamaya giren yasa kapsamında, Türk vatandaşlarının en çok kullandığı kültürel değişim programı olan ve kısaca ‘anne yardımcılığı’ olarak tanımlanan Au Pairlik sistemi sona erdi.

Türk vatandaşlarına tamamen kapanan kültürel değişim programları sadece  İngiltere ile özel anlaşma imzalayan ülkelere açık olacak. Türkiye’nin, İngiltere ile imzaladığı ‘Gençlik Değişim’ anlaşması bulunmadığı için Türk vatandaşlarının bu vize türüyle İngiltere’ye giriş yapmaları 26 Kasım 2008 tarihi itibariyle engellendi.

Türkiye’nin en büyük yurt dışı eğitim danışmanlık şirketlerinden ICEPWorld’ün Londra yetkilisi Çelemet Yener, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada söz konusu uygulamanın sadece Türk vatandaşlarını kapsamadığını Makedonya ve Hırvatistan vatandaşlarına da ‘Gençlik Değişim’ programının kaldırıldığını ifade etti.

Avrupa Birliği ülkeleri dışında ‘Gençlik Değişim’ programından yararlanacak ülkelerin İngiltere ile özel bir anlaşma imzalaması gerektiğinin altını çizen Yener, sözlerine şöyle devam etti:

‘İngiltere bundan böyle, ‘Gençlik Değişim’ programı çerçevesinde sadece özel anlaşma imzaladığı Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve Japonya’dan gelecek başvuruları kabul etmektedir. Bu anlaşma çerçevesinde söz konusu ülkelerden gelen yabancıların İngiltere’deki kalış süreleri sınırlıdır. Türkiye, Makedonya ve Hırvatistan ile İngiltere arasında imzalanan bir anlaşma olmadığı için bu üç ülkeden gelecek yabancıların ‘Gençlik Değişim’ programından yararlanmaları engellenmiştir.’

İngiltere’de İngilizce öğrenmenin en kolay ve ekonomik yolu olan Au Pair sisteminin kaldırılması Türkiye’deki yüzlerce gencin İngiltere yolunu kapattı. (Londra Gazete –  Sanem Şahin, Fatih Cansız)

1190210cookie-checkAu Pair’e artık vize yok!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.