Şavşat ve Borçka’da ÇED tepkisi

Doğu Karadeniz Bölgesinde yapımı planlanan 700 HES projesine karşı yöre halkı, köylüler ve çevrecilerin protestoları her alanda devam ediyor. Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Veliköy’de yapılmak istenen “HES Bilgilendirme Toplantısı” çevre halkı ile çevrecilerin yoğun tepkisi karşısında yapılamadı. Toplantı için Veliköy’e gelen firma temsilcileri ile Çevre ve Orman il müdürlüğü, DSİ ve MTA temsilcileri toplantının yapılamadığına ilişkin bir tutanak tutarak köyden ayrılmak zorunda kaldı.

KÖYLÜLER ŞİRKET YETKİLİLERİNİ SLOGANLA KARŞILADILAR

Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu’nun çağrısıyla, söz konusu ‘ÇED Sürecine Halkın Katılımı ve Bilgilendirme Toplantısı’nın yapılacağı Veliköy’deki toplantı salonu önünde Veliköy Muhtarı öncülüğünde toplanan köylüler, yöre halkı ve çevreciler ile Veliköy Derneği yöneticileri ve Derelerin Kardeşliği Platformu temsilcileri, toplantı için köye gelen Arda Elektrik üretim firması ile ÇED yapımcı firması Çınar Mühendislik temsilcilerini HES karşıtı slogan, döviz ve pankartlarla karşıladılar.

Toplantının yapılacağı salon önünde toplanan köylüler ve çevreciler, bölgede HES istemediklerini, bu nedenle ÇED sürecine katılmayacaklarını ve proje hakkında bilgilenmek istemediklerini ifade ederek toplantıyı yaptırmayacaklarını kaydettiler.

Toplantıyı protesto eden köylüler, köylerinde Arda Elektrik üretim firması tarafından Veliköy (Mirya) Deresi ve 3 memba kolu üzerinde yapımı planlanan Didem Regülatörü ve HES projesini istemediklerini, söz konusu firmanın bir an önce projesini de alarak bölgeyi terk etmesi gerektiğini belirttiler.

‘GELECEĞİMİZİ ÇALMAK İSTEYENLERE MİSAFİRPERVER OLMAYACAĞIZ!’

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu üyesi ve Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu sözcüsü Ethem Kara ise, “Hiç kimse bizden, suyumuzu ve geleceğimizi çalmak isteyenlere karşı misafirperver olmamızı beklemesin! Bütün HES projeleri durdurulup, üretim lisansları ve su kullanım anlaşmaları iptal edilinceye kadar hep birlikte, birlik ve bütünlük içerisinde mücadele etmekte kararlıyız. Yargı kararlarını, bizim tepkilerimizi yok sayarak HES’leri bize dayatanlara ve rant hesapları ile derelerimizi paylaşmaya çalışan HES yapımcı firmalarına bugün olduğu gibi bütün vadilerimizden ‘defolun gidin’ diyoruz! Derelerimizi, sularımızı ve doğal yaşam alanlarımızı bu emperyalist haramilere bırakmamak için herkesi HES projelerine karşı verdiğimiz mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından devam eden protesto gösterileri sırasında köylüler, HES projelerine kesinlikle izin vermeyeceklerini kararlılıkla vurgularken; “HES’çi şirket Şavşat’ı terk et”, “Su hayattır, satılamaz” ve “Sularımızı kapitalist sömürüye terk etmeyeceğiz” şeklindeki sloganlarla toplantının yapılmasını engellediler.

Toplantı için Veliköy’e gelen şirket yetkilileri ile diğer kamu görevlileri ise daha sonra ‘toplantının yöre halkının yoğun tepkisi üzerine yapılamadığı ve toplantı yerinin terk edildiği’ şeklinde bir tutanak tutarak Veliköy’den ayrıldılar.

Yetkililerin köyden ayrılmasının ardından protestocu köylüler ve çevreciler olaysız şekilde dağıldılar.

BORÇKA’DA HALK ÇED TOPLANTISINA KATILMADI

Öte yandan Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Aralık Köyü’ndeki Taşköprü Deresi üzerinde yapımı planlanan HES projesi için önceki gün ‘ÇED Sürecine Halkın Katılımı’ ve bilgilendirme toplantısı yapılmak istendi. Firma yetkilileri ile birlikte İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, DSİ ve MTA temsilcilerinin de katıldığı toplantıya Aralık köyünden hiç kimse katılmadı.

Aralık Köyü sakinleri ile Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, bazı yürütme kurulu üyeleri ile Borçka Derelerin Kardeşliği Platformu temsilcileri toplantının yapılacağı kahvehane önünde toplanarak HES projelerini protesto etti.

Köy sınırları içerisinde Türkerler İnşaat tarafından yapımı planlanan 13 megavat kurulu gücündeki Taşköprü Regülatörü ve HES projesi için yapılmak istenen ÇED ve bilgilendirme toplantısı köylüler tarafından engellendi. Köylüler toplantı salonu önünde yaptıkları eylemde bölgelerinde HES’leri istemediklerini belirterek; projeyi yapacak şirket yetkilileri ile diğer yetkililerin derhal köylerini terk etmesini istediler. Jandarma ekipleri toplantı salonu önünde geniş güvenlik önlemi alırken; köylülerden hiç kimse toplantıya katılmadı.

Toplantı öncesinde Derelerin Kardeşliği Platformu temsilcileriyle birlikte bir açıklama yapan köylüler, söz konusu HES projesi için Rize İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını ve Mahkemenin bu proje için ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı verdiğini anımsatarak, proje için Haziran ayı içerisinde de ‘Bilirkişi İncelemesi’ yapıldığını anımsattı.

ÇED TOPLANTISININ YASAL DAYANAĞI YOK!

Mahkeme süreci devam eden bir proje için yapılmak istenen ‘ÇED Toplantısının’ hiçbir yasallığı olmadığına vurgu yapan köylüler, toplantıyı izlemek ve gerekli tutanakları tutmak için gelen kamu görevlilerini ise ‘Aralık Köyü bu toplantıya katılmıyor’ diye uyardılar.

Üzerlerine “HES’lere Hayır, Dereler Özgür Akacak” yazılı tişörtler giyen köylüler, derelerine sahip çıkacaklarını, hiç bir şekilde köylerinde HES istemediklerini de dile getirdiler.

Köylüler protesto eylemlerini gerçekleştirdikten sonra toplantı bölgesini terk ederken; şirket yetkilileri ile diğer kamu görevlileri, civar köylerden toplantıya katılmak istenen yurttaşları toplantı salonuna çağırarak ‘ÇED Sürecine Halkın Katılımı ve Bilgilendirme Toplantısını’ gerçekleştirmeye çalıştı.

Aralık Köylüleri bu durumu da protesto ederek, derelerini hiç kimsenin satmasına ve peşkeş çektirmesine seyirci kalamayacaklarını, kamu görevlilerinin asli görevlerini yaparak halkın ve haklının yanında olması gerektiğini vurguladılar.

1507110cookie-checkŞavşat ve Borçka’da ÇED tepkisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.