Avcı: Petrol hakkı Rumlara bırakılmayacak

Avcı, “Adanın ortak doğal kaynaklarının, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından bir oldu bitti yaratılarak ve aceleci davranılarak ele geçirilmeye çalışılmasının, kesinlikle kabul edilemeyeceğini” ifade ederek, “Adanın denizlerindeki petrol ve diğer doğal kaynakları kullanmak ve sahiplenmek hakkı, Rum yönetimine bırakılmayacaktır” dedi.


Turgay Avcı, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, petrol konusunun, kırmızı çizgileri olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:


“Kıbrıs adasının ortak doğal kaynaklarını tek başlarına sahiplenmeye çalışanlar, bu maceracı politikalarının gideceği yerleri iyi hesaplamak durumundadırlar. Kıbrıs Türkleri, yıllardan beri adadaki iyi niyetli çabaları ile barışçı politikaları terk etmemişler, demokratik ve çağdaş yaşamı ilke edinmişlerdir. Ancak, iyi niyetli ve barışçıl olmamıza karşın, kimse bizden, kötü niyetli girişimler karşısında sessiz kalmamızı ve kabul edemeyeceğimiz girişimleri kabullenmemizi beklemesin.”


Basın toplantısında, ÖRP’ye mensup bakan ve milletvekilleri, kendilerinin, eşlerinin ve çocuklarının mal varlıklarını da açıkladı.


“YOĞUN ÇABA İÇİNDEYİZ”


Son günlerde dış politikada sıcak bir gündem yaşandığına işaret eden Avcı, Kıbrıs Türkünün, yıllardır dış dünyaya yeterince duyuramadığı sesini duyurma fırsatı bulduğunu kaydetti.


Avcı, “Kıbrıs Türkünün haklı düşüncelerini ve üzerimizde haksız biçimde süren izolasyon ve ambargoların adaletsizliğini bütün dünyaya anlatmak için yoğun bir çaba içindeyiz” dedi.


Kıbrıs Türkünün çıkarlarını ve haklı düşüncelerini, dünyanın değişik bölgelerinde gündeme taşımalarının ve birçok kesimden önemli destek ve sözler almalarının, GKRY liderliğini panik havasına soktuğunu belirten Avcı, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderliğinin tehlikeli oyunlar peşine düşmeleri ve giderek hırçınlaşmaları, bu çalışmalarımız ile doğrudan bağlantılı konulardır” diye konuştu.


Yaptıkları atılımların sonuçlarının, gelecek günlerde görüleceğini, detayları açıklamak istemediğini ifade eden Avcı, “Kötü niyetli Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderliğine koz vermemek için, diplomatik çalışmalarımızın sonuçlarını beklemenizi ve yaşayarak görmenizi istiyorum” dedi.


PETROL KONUSU


“Kıbrıs adasının ortak doğal kaynaklarını tek başlarına sahiplenmeye çalışanların, bu maceracı politikalarının gideceği yerleri iyi hesaplamak durumunda olduklarını” belirten Turgay Avcı, “Kıbrıs adasının ortak doğal kaynaklarının kullanımı, adanın eşit ortağı olan Kıbrıslı Türklere de aittir. Bu kaynaklar konusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin de bölgesel hakları bulunduğunu kimse inkar edemez ve bir oldu bitti ile bu durum değiştirilemez” diye konuştu.


“Adanın ortak doğal kaynaklarının, GKRY tarafından bir oldu bitti yaratılarak ve aceleci davranılarak ele geçirilmeye çalışılmasının, kesinlikle kabul edilemeyecek, asla hazmedilemeyecek, tepkisiz kalmanın hiçbir durumda söz konusu olamayacağı bir durum olduğunu” vurgulayan Avcı, adanın denizlerindeki petrol ve diğer doğal kaynakları kullanmak ve sahiplenmek hakkının, Rum yönetimine bırakılmayacağını kaydetti. “Açıkça uyarıyorum” diyen Avcı, şöyle devam etti:


“Adanın ortak doğal kaynakları şakaya gelmez. GKRY, bu konuda asla ödün vermeyeceğimizi anlamalıdır. Akılsızca planlanmış maceracı politikalara ödün vermemiz asla söz konusu olamaz. Adanın petrol kaynaklarını işletmek konusunda hevesli olan ülkelerden de GKRY’nin maceracı politikalarına alet olmamalarını bekliyorum.”


MAL VARLIKLARI


Özgürlük ve Reform Partisi’ne mensup bakan ve milletvekilleri, kendilerinin, eşlerinin ve çocuklarının mal varlıklarını açıkladı.


Turgay Avcı, açıkladıkları listelerin, 1974’ten itibaren alınıp-satılan tüm malları içerdiğini belirterek, “Kıbrıs Türk siyasetinde temiz bir sayfa açıp mal varlıklarımızı açıklıyoruz. İşte temiz siyaset” dedi.


Meclis Genel Kurul çalışmalarını boykot eden Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti (DP liderleri ile milletvekillerine, pazartesi gününe kadar mal varlıklarını açıklamaları için çağrı yapan Turgay Avcı, “Hodri meydan. Önce halka hesap versinler, sonra otobüslere binsinler” diye konuştu.


Avcı, aile şirketleri ile ilgili bir soru üzerine, şirketlerdeki mal varlığının da gelecek günlerde açıklanabileceğini belirtti. Turgay Avcı, periyodik olarak mal varlığı konusunda açıklama yapacaklarını ifade etti.


 

697740cookie-checkAvcı: Petrol hakkı Rumlara bırakılmayacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.