Avcıydı, avcıların avcısı oldu…

Dünyadaki fil nüfusunun Kamerun yarısı ve 400’e yakın memeli türün yaşadığı Kamerun’da uzun yıllar fil avcılığı yapan eski avcı Dontego, şimdi Kamerun Ormanları Av Hayvanları Koruma Derneği için gece gündüz çalışıyor.

Bir zamanlar ölüm makinası olduğunu belirten Dontego, avcılığı bırakmanın çok zor olduğunu söyledi.

Dontego, çevreci bir gruba rehberlik ederken fillerin saldırısına uğradığını ve ölümden zor kurtulduğunu belirterek, “Ava geri dönmemek için ciddi çaba sarfettim” dedi. Dontego, avcılara karşı yaptığı mücadeleyi ve kaygılarını şöyle anlattı:

“Yasalara uymayan ve saygısız avcılar sorun oluyor. Çevre polisi göz yaşartıcı taşırken avcılar gerçek otomatik silahlar taşıyor. Bazen taraflar arasınad kavga da çıkıyor. Hatta geçen Kasım’da bir avcı çevreci bir dostumuzu bıcaklamıştı… World Wide Fund (WWF) şimdi bölgeye yardım ediyor. WWF bölgeden çıktığında Kamerun serbest bölgelerinin bakımı  ve avcılara karşı kampanyanın masrafları sorun olacak”

Avcılık yaptığı dönemde ayda 1.800 Dolar kazanırken, çevreci grupların etkisiyle silahı bırakan Dontego, 3 çocuğu ve eşiyle birlikte yıllık ortalama geliri 700 Dolar olan Kamerun’da doğadan yana mutlu bir yaşam sürüyor…

Dontego’nun hikayesi şöyle anlatıyor:

“Her şeyden önce alışkanlıkları değiştirmek çok zor. Avcılar fillerin etini ve boynuzlarını alıp derisini bırakıyorlar. Ava çıkanların motivasyonu genellikle paradan öte hobi ve geleneklerdir” dedi.

Dontego’nun yaşadığı bölgede koruma dernekleri, halkın avcılıktan para kazanmak yerine balık yakalayarak ve sebze üreterek yaşamını kolaylaştırması için yol göstericiliği yapıyor. WWF da yerli halka balık tutması için ağ sağlıyor. WWF sözcüsü “Balık tutmayı teşvik etmenin iki yararı var. Hem kendi tüketiminde kullarnılması hem de satılarak kazanç sağlanması açısından önemli… Özellikle ağları verdiğimiz kadınlar ciddi bir gelir kaynağı sağlamaya başladılar.”

Halktan bir yerli kadın da ağ yardımından memnun olduğunu belirterek “Balık tutarak cocuklarımızı okula gönderebiliyoruz. Yaptığımız işin hem çevreye zararı olmuyor hem de kazanç sağlıyor” dedi.

Kamerun’da ava karşı önlemler alınarak av alanı küçültüldü. Avın tamamen yasaklanmasına karşı olanlar için de özel ‘limitli av’ bölgeleri oluşturuldu. Safariye çıkanlar da söz konusu bölgeleri gezebiliyorlar.

1101980cookie-checkAvcıydı, avcıların avcısı oldu…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.