Çavez: Bush beni öldürtebilir

Çavez, Venezuella’nın doğusunda bir tarım kooperatifini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, bazı arkadaşlarının “şeytan” dediği için hakkında ölüm fermanı verildiğine ilişkin endişelerini kendisine ilettiklerini söyledi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Kimsenin kendisini öldüremeyeceğini söyleyen Çavez, kalabalığa “Tanrı beni korur, siz hepiniz beni korursunuz” diye seslendi.

Çavez, ayrıca Birleşmiş milletler (BM) Genel Kurulunda yaptığı konuşma sırasında “Hegemony or Survival” kitabının okunmasını salık verdiği Amerikalı dilbilimci ve düşünür Noam Chomsky’nin yakında Venezuella’yı ziyaret edebileceğini söyledi. Hugo Çavez, Chomsky için “gerçeği seven bir adam” tanımını kullandı.

Hugo Çavez, BM’deki konuşmasında, Chomsky’nin kitabını herkese tavsiye etmiş, “Amerikan halkı Süpermen filmlerini izlemek yerine bunu okumalı” demişti.

VENEZUELLA DIŞIŞLEDİ BAKANI ABD’DE GÖZALTINDA

Öte yandan Venezüella Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, BM Genel Kurul toplantıları için geldiği ABD’den ayrılırken, New York John F. Kennedy Havalimanı’nda kısa süreli gözaltına alındı.

Devlet Başkanı Hugo Çavez, televizyonda yaptığı açıklamada, Maduro’nun 1 saatten fazla gözaltında tutulduğunu söyledi. Çavez, gözaltının, Venezuela’da 4 Şubat 1992’de, dönemin devlet başkanı Carlos Andres Perez’e karşı kendisinin liderliğinde düzenlenen başarısız darbe girişimiyle ilgili olduğunu söyledi. Çavez, Amerikalıların Maduro hakkında, “4 Şubattaki terörist eylemlere katılmak” suçlamasında bulunduklarını belirtti.

Çavez, Maduro’nun 1992’deki darbe girişiminde yer almadığını kaydetti. Maduro da serbest kalmasının ardından “CNN-Espanol” kanalına yaptığı açıklamada, küçük bir odaya alındığını ve elbiselerini çıkarmasının istendiğini söyledi. Kendisine ve heyetteki diğer Venezüellalı diplomatlara, “kollarınızı ve bacaklarınızı açın” dendiğini, üstlerinin aranmak istendiğini belirten Maduro, buna direndiklerini kaydetti.

Venezuela dışişleri bakanı olduğunu söyleyerek diplomatik pasaportunu gösterdiği halde polisin ve göçmenlikle ilgili yetkililerin kendisini tehdit ettiklerini, ittiklerini ve kendisine bağırdıklarını, kelepçe takma tehdidinde bulunduklarını belirten Maduro, “Diplomatik sözleşmeleri çiğniyorlar” diye konuştu. Maduro, ülkenin özel TV kanallarından Globavision’a yaptığı açıklamada da Amerikalı yetkililerin kendisine, “hakkında kayıtlarda ‘terörist olabilir’ notunun bulunduğunu” söylediklerini belirtti. Bakan Maduro, bu olay nedeniyle Venezuela’ya dün planlanan yolculuğunu yapamadı.

ABD ÖZÜR DİLEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, yaptığı açıklamada, “ABD hükümeti, John F. Kennedy Havalimanı’nda meydana gelen bu üzücü olaydan ötürü Dışişleri Bakanı Maduro’dan ve Venezuela Hükümetinden özür diledi” dedi.
BM toplantılarında Çavez başkanlığındaki heyette bulunan bakan Maduro, Çavez’in ülkesine dönmesinden sonra iki gün daha ABD’de kalarak, Venezüella’nın BM Güvenlik Konseyi üyeliği için kulis yaptı.

 

 


 

1137180cookie-checkÇavez: Bush beni öldürtebilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.