Çavez de ABD elçisini çekti

Latin Amerika'da diplomatik kriz… Çavez Morales'le dayanışmasını sergilemek için bu adımı attığını söyledi

Bu bir süredir beklenen bir diplomatik krizdi.

Çoğu gözlemci, aslında Washington'la Venezüella arasındaki gergin ilişki ve Çavez'le yine Washington arasında zaman zaman hakarete varan atışmaların ardından Amerikan büyükelçisinin Caracas'ta nasıl bu kadar uzun kalabildiğini soracaktır.

Rus savaş uçaklarının bir tatbikata katılmak üzere Venezüella'ya ulaşmasının, ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olmadığı da muhakkak.

Ancak bu kez gerilimin odağındaki ülke Bolivya.

Bolivya lideri Evo Morales, başkent La Paz'daki Amerikan büyükelçisini ülkesinin içişlerine karışmakla suçladı.

Büyükelçi Philip Goldberg, ülkenin doğusunda giderek daha şiddetli bir kampanya yürüten muhalefete açık destek vermekle suçlanıyor.

Amerikalı yetkililer suçlamaların temelsiz olduğunu öne sürdü ve misilleme olarak Washington'daki Bolivya büyükelçisinin ülkeyi terketmesini istedi.

Venezüella lideri Çavez de kavgaya katıldı ve Bolivya'yla dayanışmasını göstermek üzere Amerikan Büyükelçisi'ne Caracas'ı terketmesi için 72 saat süre verdi.

Darbe planı iddiası

Dün akşam saatlerinde bir açıklama yapan Venezüella lideri Çavez, kendisini hedef alan Amerikan destekli darbe planlarının ayrıntıları olduğunu söylediği bazı bilgiler verdi.

Çavez, "Bütün bu planları yenilgiye uğratmalıyız. Bir darbe yapmayı hedefleyen, sivil savunma komutasını, donanmayı, kara kuvvetlerini ele geçirmeyi hedefleyen ya da bir uçağı imha etmeyi içeren planlar bunlar. Bunların hepsi etkisiz hale getirilmesi şart. Ülkenin sakin olmasını istiyorum. Çünkü şu anda, bu etkisiz kılma operasyonu yürülükte. Şu anda askeri istihbarat karargahında aktif görevde ve emekli bazı subayları sorguluyoruz. Cadı avı başlatmak istemiyoruz, ama kendilerine bize açıklayın diyoruz. Görevden alınması gerekenler hakkında bu işlem derhal yapılacaktır." dedi.

Çavez kendisine karşı darbe planlandığını iddia etti

Çavez, aynı açıklamasında Venezüella'da bir kriz olması durumunda petrol fiyatlarının hızla yükseleceğini söyledi.

Çavez ayrıca tatbikat amacıyla ülkeye giden Rus savaş uçaklarının da, Amerika Birleşik Devletleri'ne ''Rusya bizimle'' mesajı verdiğini vurguladı.

Bölgede giderek artan sayıda Latin Amerika ülkesi, Çavez'in şiddetli Amerikan karşıtı söylemlerine destek veriyor.

Bolivya, Ekvador ve Nikaragua Venezüella'nın dev petrol gelirlerinden yararlanıyor.

Bazı uzmanlar, Washington'u Latin Amerika'yı ihmal etmekle suçlarken, bazıları da, emperyalist müdahale olarak niteledikleri tavırlarına öfkeli.

1178240cookie-checkÇavez de ABD elçisini çekti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.