Çavez gelecek seçimler için kolları şimdiden sıvadı

Geçen son Bakanlar Kurulu toplantısında (20 Eylül) Çavez : ‘ Şimdi 2010 yılında yapılacak seçimlere hazırlanma zamanıdır.’dedi .Valiler,bakanlar ve yeni cumhurbaşkanı yardımcılarının da katıldığı Bakanlar Konseyi toplantısında Venezuela Cumhurbaşkanı Çavez : ‘ Gelecek yıl yapılacak genel ve yerel seçimleri üçte iki çoğunlukla kazanmak önümüzdeki önemli devrimci görevlerin başında gelir .Bolivarcı devrim ancak halkın üçte ikisince desteklenirse ilerleyebilir’ dedi .

Venezuela Çavez ile birlikte sıksık seçimlerin yapıldığı bir sürece girdi. Bu alanda dünyada bir başka benzeri yok gibi.1998 seçimlerinde Çavez’in cumhurbaşkanı olmasından bu yana toplam 14 genel seçim yapıldı. Bunlardan biri dışında tümünü Çavez ve onu destekleyenler kazandı . Halkın katılımcılığı ve bunun seçimlerde ifadesi açısından Venezuela bir ilke imza atıyor . Muhalefetle birlikte Amerikan medyası( Batı) Çavezi diktatörlükle suçlamaya devam etsin Venezueladaki katılımcılığa ve seçimlere örnek olacak başka bir ülke bulmak oldukça güç. Eski ‘sosyalist’ ülkeler ve Batı demokrasisinin uygulamalarına nazire Çavez Venezuela’da ayrı bir tarih yazıyor .

2005 Aralık’ında yapılan seçimleri Muhalefet boykot etmiş Venezuela meclisinde 167 sandalye de Çavezi destekleyen partiler arasında dağılmıştı.

Venezuela’da milletvekilleri 5 yıllık bir süre için seçiliyor . Dolayısıyla önümüzdeki seçimlerin de gelecek yılın sonlarında yapılması bekleniyor.

Muhalefet hükümetin eksikliklerini azami bir şekilde kullanarak hem ülke içinde hem de dışarıda yoğun bir medya savaşı verecek diyen Çavez ; ‘Bu koşullar içinde hükümetin görevi tabanı örgütlemektir. Bakanlar Konseyi tüm çabalarını gelecek seçimlere göre belirlemek durumundadır . Biliyoruz ki Muhalefet şantajla, kandırma yoluyla ya da parayla satın alma yolu da dahil çoğunluğu elinden gelen her tür yöntemle kazanmaya çalışacaktır. Unutmayın muhalefet Mecliste çoğunluğu sağlarsa yapacağı ilk iş Kübalı doktorların ülkemize hizmetlerine son vermek olacaktır’ dedi.

Bu arada Çavez Bakanlar Konseyinde de bir değişiklik yaparak savunma, siyaset, maliye, üretim, toplumsal sorunlar ve bölgesel gelişmelerle ilgili alanlar üzerinde atadığı yeni cumhurbaşkanı yardımcılarını da Konsey üyeleri arasına aldı. Bakanlar Konseyinin salt idari değil aynı zamanda siyasi bir konumu olması gerektiğine de dikkat çekti .Çavez yukarıda belirtilen görevleri sırasıyla savunma Bakanı Ramon Carrizales, Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, Planlama Bakanı Jorge Giordani, Bilim ve Teknoloji Bakanı Jesse Chacon, Cumhurbaşkanlığından sorumlu Bakanı Luis Reyes Reyes ve Enerji ve Petrol Bakanı Rafael Ramirez arasında paylaştırdı . Çavez kabinesine bir de daimi sekreterlik ekledi. Bu görevin başına da eski Caracas Belediye Başkanı Freddy Bernali getirdi . Bernal aynı zamanda Birleşik Sosyalist Partisi liderlerinden biri . Çavez Bakanlar Kurulundaki be değişikliği aynı zamanda bir özeleştiri olarak ele alıp bunu aynı zamanda örgütsel alanda alınan bir önlem olarak değerlendiriyor . Bilindiği gibi Hükümet hem sağdan hem de soldan : ağır davranmak, yeni bürokrasinin ortaya çıkması, devlet kademeleri arasındaki kopukluk , hantallık ve işlerin gecikmesi gibi alanlarda eleştirilere maruz kalıyor. Dolayısıyla Hükümet bu düzenlemeyle kendisine yönelik eleştirelere doğrudan bir yanıt verdiğini düşünüyor . Çaveze göre bu değişikliğin bir başka amacı da Bakanlar Kurulunu sadece idari bir mekanizma olarak görmeyip etkin bir siyasi konuma getirmek.

8 saat süren son Bakanlar Kurulu (20 Eylül) toplantısında aynı zamanda ekonomi konusuyla ilgili önlemler de görüşüldü. Bu konuya ilişkin kararlarda şu sıralarda açıklanacak.

Çavez’in bazı önemli kararları Alo Presidende adında haftada bir yaptığı televizyon ve radyo programında da aldığı biliniyor. Fidel Castro Çavezin medyayı bir eğitim ve propoganda amacı olarak kullanan en iyi lider diyerek onun kendine özgü yanına dikkat çekmişti.

Çavezi seçimlerde başarıya götüren Parti , ülkenin en yeni Partilerinden biri: Birleşik Sosyalist Parti 2006 yılında kuruldu. 2009 Şubat ayında yapılan referandumdan sonra büyük yapısal değişikliklere uğrayan Partinin üye sayısı şu anda resmi verilere göre 7 milyona ulaşmış bulunuyor. Yakın zamanda örgütlenmede de yeni uygulamalar hayata geçirildi. Parti önderliği coğrafi esasa dayalı ‘sosyalist devriyeler’ şeklinde ifade edilen 20-30 üyeden oluşan taban örgütleri şeklinde örgütleniyor. Bu modelin kalıcı olacağı ve Hondurastaki darbe ve ABD’nin Kolombiyadaki 7 yeni askeri üs açması ortamı içinde Venezuela halkının emperyalizme karşı yerel savunma birimleri görevini yerine getireceğine inanılıyor. 5 Ekim de Ulusal Radyo ve Tv yayınında Çavez halihazırda ülke çapında 100.000 sosyalist devriye örgütünün kurulduğunu duyurdu .Yakın zamana kadar Parti bataryalar şeklinde ( tabur) bir örgütlenme modeli içindeydi. 1000 kişilik birimler şeklinde düşünülen bu model her yerde aynı başarıya ulaşamadı. Daha çok genel hareketliliğin olduğu seçim arefesinde çalışıp sonrada dağılan bir yapıdaydı. Ülkedeki sosyalizan uygulamalar hayata geçtikçe bu Birleşik Sosyalist Parti ve onun örgütlenme anlayışında da değişikliklere yol açıyor .

Yeni örgütlenme ilk semeresini ülke ekonomisin belkemiğini oluşturan petrol sanayiinde gördü. Petrol İşçilerinin Örgütlü bulunduğu Sendika Federasyonu seçimlerinde işçilerin %80’ni oy kullandı. Bunun çoğunluğunu da Birleşik Sosyalist Partisi üyesi işçiler kazandı. Sosyalist İşçilerin Öncüsü adıyla seçime katılan Birleşik Sosyalist Partili adaylara 15.009 oy çıktı(%54.) Diğer solun bir kısmının birlikte katıldığı Paltform 9 adayları 7.557 oy aldı. (%27.32). Muhalefet Parilerinin desteklediği Platform1 grubu adayları ise2.698 oy aldılar.(%9.75). Birleişk Petrol İşçileri Federasyonununda 36.692 işçinin oy kullanma hakkı vardı. Seçimlere katılma oranı ise %79.3 oldu.
Birleşik Petrol İşçileri Federasyonu 2007 yılında kuruldu. Bundan önce Petrol işçileri Çavez karşıtı muhalefetin merkezi dururmundaydı Sarı sendikanın örgütlü olduğu bir alandı . 2002 yılında Hugo Çaveze karşı yapılan ancak 2 gün sürebilen darbenin kitle temelini bu petrol işçilerinin oluşturduğu dikkate alınırsa bu başarının Birleşik Sosyalist Parti ve Çavez için ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılır.

1612920cookie-checkÇavez gelecek seçimler için kolları şimdiden sıvadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.