Çavez: İran’da ABD parmağı var

Çavez tam da ikili ilişkilerin normalleştiği bir sırada konuştu

Çavez, bu inancına bir kanıt göstermedi fakat, İran’daki huzursuzluğun daha önce kendi ifadesiyle “Amerika ile Avrupa’nın sömürgeci eli” nin değdiği başka bazı ülkelerde yaşananlarla aynı özellikleri gösterdiğini kaydetti.

Çavez bu açıklamayı, Amerika Birleşik Devletleri ile Venezüella’nın karşılıklı olarak birbirinin başkentine yeniden büyükelçi göndereceklerinin açıklanmasından bir kaç saat sonra yaptı.

İki ülke birbirlerinin büyükelçilerini geçen yılki bir gerginlik sırasında sınır dışı etmişlerdi.

DAVETİYE İPTAL

ABD, 4 Temmuz bağımsızlık günü kutlamaları için İranlı diplomatlara gönderilen davetiyeleri iptal ettiğini duyurdu.

Davetiyeler, otuz yıllık bir aradan sonra, İran’la diplomatik yakınlaşma çabalarının bir parçası olarak gönderilmişti. Beyaz Saray sözcüsü, İran’ın zaten davetiyelere yanıt da vermemiş olduğunu söyledi.

TAHRAN’DA DÜN DE ÇATIŞMA

İran’ın başkenti Tahran’da dün de polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandığı haberleri geldi. Hameney baskılara direneceklerini söylüyor…

Görgü tanıkları başkent Tahran’da meclis binası yakınlarında ve Baharistan Meydanı çevresindeki sokaklarda çatışmalar yaşandığını, güvenlik güçlerinin yaklaşık ikiyüz kişilik bir gösteriyi dağıtmak için coplar ve göz yaşartıcı gaz bombası kullandığını anlatıyorlar.

BBC ve yabancı medyanın faaliyetlerine getirilen sınırlamalar nedeniyle bu haberler bağımsız biçimde doğrulanamadı.

Yeni protesto eylemlerinin düzenlendiği haberi, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak geri adım atılmayacağı yolundaki açıklamasını izledi.

Buna karşılık seçimlerde muhalefetin önde gelen cumhurbaşkanı adayı olan Mir Hüseyin Musavi’nin eşi Zehra Rahnavard, 12 Haziran seçimlerine karşı çıkmayı sürdüreceklerini ilan etti.

Bir diğer muhalif aday Mehdi Kerrubi de çarşamba günü bir internet sitesinde yayımlanan yazısında halihazırdaki İran hükümetinin meşru olmadığını savundu.

Muhalefet, Mahmud Ahmedinejad’ı yeniden cumhurbaşkanlığına getiren seçime hile karıştığını iddia ediyor.

Muhabirler, Mir Hüseyin Musavi’nin geçen haftadan beri kamu önüne çıkmadığını; sahibi olduğu Kalemi Sabz gazetesinin yetkililerce kapatıldığını ve 25 çalışanının da tutuklandığını bildiriyorlar.

Ahmedinejad muhaliflerinin protesto gösterilerinde şimdiye kadar en az 17 kişi öldürüldü.

Gösterilerin yabancı güçlerce kışkırtıldığını savunan İran, İngiltere ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini indirmeyi tartışıyor.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki’nin bu konudaki açıklaması, İran’ın yarı resmi haber ajansı Isna tarafından duyuruldu. (BBC)

1494570cookie-checkÇavez: İran’da ABD parmağı var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.