Çavez: İsrail ABD’nin kanlı kanadı

İki lider de açıklamalarında sert biçimde ABD “emperyalizmini” kınarken; Çavez İsrail için de “Yanki imparatorluğunun kanlı bir kanadı” ifadesini kullandı.

Güney Amerika gezisinin son durağı olarak Venezüella’ya gelen Ahmedinejad’ı sıcak biçimde karşılayan Çavez, iki ülkenin de “aynı imparatorluğun” tehditlerine direnmesinden memnun olduğunu söyledi.

Ahmedinejad da Çavez’i, “emperyalizmin saldırılarına bir dağ gibi karşı durduğunu” söyleyerek övdü ve “Kendimizi burada evde ve kardeşlerimizin arasında hissediyoruz. Sonuna kadar birlikte olacağız” dedi. Devlet Başkanlığı sarayı önünde yanında Ahmedinejad’la yaptığı açıklamasında Çavez,İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in bu ay içinde Güney Amerika’yı ziyareti sırasında sarf ettiği “Çavez ve Ahmedinejad’ın iktidardaki günlerinin sayılı olabileceği” yolundaki sözlerine işaret etti.

Çavez, “İsrail devletinin neyi temsil ettiğini biliyoruz: Yanki imparatorluğunun kanlı bir kanadı. İsrail Cumhurbaşkanının söylediğini bir tehdit olarak alıyoruz” diye konuştu.

Venezüella, Gazze Şeridi’ne saldırılarını protesto etmek için Ocak ayında İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

TEHLİKELİ BİR İTTİFAK GELİŞİYOR

Öte yandan, Venezüella’da Ahmedinejad’ın gezisi protesto gösterilerine de sahne oldu. Ahmedinejad’ın gezisi, Çavez muhalifleri ve ülkedeki Yahudi toplumu tarafından kınanırken, bazı öğrenciler de İran Cumhurbaşkanının kaldığı düşünülen Caracas’taki otelin ve İran Büyükelçiliğinin önünde protesto gösterisi düzenledi.

Venezüella’da muhalefet; İran’ın nükleer programıyla ilgili kaygılara, Cumhurbaşkanının kadın hakları konusundaki siciline, son seçimler sonrası muhalefetin bastırılmasına ve Nazilerin Yahudi soykırımını reddetmesine işaret ederek, Çavez’i Ahmedinejad ile yakınlığını artırarak “tehlikeli ittifak” geliştirmekle suçluyor.

Bu arada, Ahmedinejad’ın dördüncü kez ziyaret ettiği Venezüella’nin Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, iki ülke arasında bugüne kadar enerjiden bilimsel projelere kadar çeşitli alanlarda yaklaşık 270 işbirliği anlaşması imzalandığı açıklarken, iki ülke liderinin en son 129 projeyle ilgili ticaret ve sanayi işbirliği anlaşmaları imzaladığı bildirildi. Ortak projeleri, montaj sanayi, otomobil parçaları üretimi ve konut inşasına kadar çeşitli alanları kapsadığı kaydedildi.

Ahmedinejad Venezüella’dan önce Bolivya ve Brezilya’da temaslarda bulunmuştu.

İran’ın nükleer programına, nükleer silah geliştirme değil, enerji üretme amacında olduğunu söyleyerek Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de desteğini açıklamıştı.

Morales ile Ahmedinejad, önceki gün, “barışçı amaçlı nükleer enerjinin geliştirilmesi ve kullanılmasının tüm ülkelerin hakkı olduğu” ifade edilen bir ortak deklarasyon imzalamıştı.

FOTOĞRAF: İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Venezüella’yı ziyaret etti. Çavez ve Ahmedinejad’ın hedefinde İsrail ve ABD vardı. Mahmud Ahmadinejad ve Hugo Çavez birlik mesajları verdi.

1225020cookie-checkÇavez: İsrail ABD’nin kanlı kanadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.