Çavez’den Bush’a: Siyasi kadavra

Bush, Brezilya’da Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile başta biyo etanol olmak üzere, alternatif enerji kaynakları geliştirilmesi konusunda anlaştı. Anlaşma, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Brezilyalı meslektaşı arasında imzalandı.

Bush, Uruguay, Kolombiya, Guatemala ve Meksika’ya da gidecek. Guatemala’daki Maya yerlileri, Bush’un ziyaret edeceği kutsal bir arkeolojik alanı, ziyaretin ardından “kötü ruhlardan” arındırmak için ayin yapacak.

ÇAVEZ’DEN BUSH’A

Arjantin’i ziyaret eden Çavez, Bush’un makamında geçen yılları ele alarak, “ABD Başkanı, bugün gerçek bir siyasi kadavra. Artık sülfür bile kokmuyor… Kuzeyli küçük bey, siyasi ölümün kokusunu sızdırıyor, kısa bir zaman sonra kozmik bir toza dönüşecek ve sahneden yok olacak” dedi.

Bush’un uçağı Uruguay’a inerken, Buenos Aires’te bir stadyumda yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı protestoya öncülük eden Çavez, “Bush’un ziyaretini sabote etmeye gelmediğini, zamanlamasının yalnızca tesadüf olduğunu” söyledi.

Çavez, “Bu eylem, Güney Amerika’nın kahraman topraklarında, Amerikamızın kahraman topraklarında, emperyalist patronun varlığına ‘hayır’ demek için düzenlendi” diye konuştu.

ABD Başkanı Bush ise, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile ortak basın toplantısında, Çavez’in bu sözlerine cevap vermedi.

Güney Amerika gezisinin, aradaki bağı ve ABD’nin geleceği açısından bu bölgenin önemini hatırlatacağını söyleyen Bush, ayrıca “ABD’nin, Güney ve Orta Amerika’ya iyi niyetini getiriyorum. Bu nedenle buradayım” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow ise gazetecileri, Bush’un kıtaya yaptığı ziyareti, Çavez haberlerine dönüştürmeye çalışmakla suçladı.

Bu arada ABD Başkanı Bush, Brezilya’dan geçtiği Uruguay’da da protesto gösterileriyle karşılandı. Bush, Uruguay’daki temaslarının ardından Guatemala’ya, Venezuela Devlet Başkanı Çavez de Haiti’ye geçecek.

BUSH’A DEFOL PROTESTOSU

Bush, Latin Amerika’yı kapsayan altı günlük turunun ilk durağı olan Brezilya’da protestolarla karşılandı.

Güvenlik güçleri, uçağın Sao Paulo kentine inmesinden kısa süre önce, Bush’un ziyaretini ve Irak Savaşı’nı protesto eden binlerce göstericiyle çatıştı.

Bush’u Nazi lideri Adolf Hitler’e benzeten posterlerle protesto eden halk, “Ülkemizden defol Bush” diye bağırdı. Bikinili bir gösterici kız da vücuduna ‘Defol Bush’ yazdı.

Polisin göz yaşartıcı gaz ve cop kullandığı çatışmalarda yaralananlar oldu.

İLGİLİ KÖŞE: Zeynep Bell / Bush L. Amerika’da

1147530cookie-checkÇavez’den Bush’a: Siyasi kadavra

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.