Çavez’den kabine değişikliği

Kabine değişikliğine yardımcısından başlayan Çavez, Jorge Rodriguez’in yerine yeni devlet başkan yardımcısı olarak eski İskan Bakanı Roman Carrizales’i atadığını ve kabinede başka değişiklikler de yapacağını bildirdi.

Venezüella’da geçen ay düzenlenen anayasa reformuyla ilgili referandum yenilgisinin ardından ilk kez kabinede değişikliğe giden Çavez, 13 ismin yenileceğini söyledi.

Hugo Çavez, devlet televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada, kabinedeki söz konusu değişikliklerle ilgili ayrıntı vermedi.

Çavez’in devlet başkan yardımcılığından aldığı Rodriguez, çoğu Çavez yanlısı tarafından 2 Aralık’taki referandum yenilgisinden sorumlu tutulmuştu.

Rodriguez geçen yıl göreve, Çavez’ın sosyalist ekonomi yolundaki devletleştirme politikalarını denetlemek üzere getirilmişti.

Çavez’in cumhurbaşkanlığına istediği kadar yeniden aday olabilmesine de kapı aralayacak değişiklikler 125 bin oy farkıyla reddedilmişti.

Reform paketinde, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili sınırlamaların kaldırılmasının dışında, merkez bankasının özerkleştirilmesinden, günlük çalışma saatlerinin sekizden altıya düşürülmesine kadar pekçok farklı alanda öneriler yer alıyordu.

Geçen yıl yapılan seçimlerde açık farkla yeniden seçilen Çavez’in, kampanya döneminde reform önerilerini halka yeterince anlatamadığı söyleniyordu.

Reformlarda ısrarlı olacağını belirten Çavez, parlamentoda yeteri kadar imza toplanması halinde önerilerin bu kez daha sade bir şekilde yeniden gündeme getirilebileceğini kaydetti.

Çavez referandumdaki sonuçla, iktidara geldiği 1998’den bu yana ilk kez muhalefet karşısında yenilgiye uğramıştı. Muhalefet, kampanya döneminde Çavez’i diktatörlük peşinde koşmakla suçlamıştı.

Venezuela lideri, sonuçların açıklanmasından sonraki konuşmasında “Zamanlama hatası yapmış olabilirim. Belki de Venezuela henüz sosyalizmi benimseyecek kadar olgunlaşmadı” demişti. (BBC)

1164280cookie-checkÇavez’den kabine değişikliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.