Avr-Akd Sol Partiler Toplantısı sona erdi

TAK’ın aktardığına göre; Toplantının, biri Kıbrıs diğeri de Filistin sorunuyla ilgili olmak üzere iki bildirinin yayımlanmasının ardından sona erdiğini yazan POLİTİS gazetesi, AKEL Basın Sözcüsü Andros Kiprianu’nun açıklamalarına yer verdi.


Kiprianu, toplantıda, Irak’taki durum, Filistin sorunu, Kıbrıs’taki durum ve Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’a tehditleriyle ilgili konuların ele alındığını belirtti.


“8 TEMMUZ İÇİN”


Gazete, yukarıdaki alt başlığın altında, sol partilerin Kıbrıs sorunuyla ilgili yayımladıkları bildirideki ifadeleri de atardı.


Buna göre, sol partiler, yayımladıkları bildiride, Kıbrıs sorununun, uluslararası hukuk, Birleşmiş Milletler’in (BM) Kıbrıs’la ilgili kararları, Doruk Antlaşmaları ve Avrupa hukuku temelli, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümünü desteklediklerini vurguladılar.
 Sol partiler, “daha fazla gecikme olmadan” 8 Temmuz anlaşmasının uygulanmasını umduklarını kaydettiler ve problemin özüne ilişkin konuları görüşmek amacıyla çalışma gruplarının, günlük konuları görüşmek içinse teknik komitelerin, müzakerelere başlaması gerektiğini dile getirdiler.


Haberde, sol partilerin, Filistin sorunuyla ilgili yayımladıkları bildiriye de yer verildi.


“BİR DEVLETE DAYANAN ÇÖZÜM”


HARAVGİ gazetesi ise, yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Avrupa-Akdeniz Sol Partileri Toplantısı’na katılan partilerin, Kıbrıs sorununun bir devlet ve bir hakimiyet ile uluslararası kişiliğe dayanan çözümü desteklediklerini belirttiklerini kaydetti.


Gazete, sol partilerin, Yeşil Hat Tüzüğü ile Mali Yardım Tüzüğü’nün, Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik sıkıdan çıkmasını sağlayan uygun ön şartları yaratmasının yanında, hali hazırda Kıbrıslı Türklerin yaşam düzeyinin yükselmesine olumlu katkı yaptığını ileri sürdüklerini belirtti.


Gazete, partilerin söz konusu bildirisinde, “yerleşikler ve Rum mallarından yararlanılması” konularından ciddi endişe duyulduğunun ifade edildiğini; ayrıca, Güney Kıbrıs’ın komşu ülkelerle münhasır ekonomik bölgesini sınırlamasına tehditlerde bulunduğu gerekçesiyle Türkiye’nin kınandığını kaydetti.


 


   

698320cookie-checkAvr-Akd Sol Partiler Toplantısı sona erdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.