‘Avrupa, ABD-İran arasında kaldı’

İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Guardian’da Simon Tisdall gelecek hafta Paris’te yapılacak İran-AB zirvesini kaleme aldı.

Tisdall, “İranlı diplomatlar nükleer çalışmalarının barışçı olduğunu savunsa da İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan AB troykası ve ABD bu sava inanmıyor. Görüşmeler teknik konular üzerinde olacak. Ama asıl sorun karşılıklı güvensizlik. Eğer bunda bir ilerleme sağlanamazsa, Paris görüşmeleri İran ve AB’nin yollarının ayrıldığı nokta olacaktır” yorumunu yaptı.

İranlı yetkililerin ABD’nin rejimi değiştirmek için bahane aradığına inandığını vurgulayan yazar, İranlılar’a göre nükleer sorun çözülse bile yeni bahaneler peşi sıra geleceğini belirtti.

Tisdall, ABD’nin nükleer anlaşma konusunda Kuzey Kore’de yaptığı hataları tekrarlamak istemediğini belirterek, bir nükleer silaha sahip olmadan önce İran’ı durdurmakta kararlı olduğunu fakat Irak Savaşı öncesinde olduğu gibi bir gerginliğe de girmek istemediğini yorumladı. 

Yazar isim vermeden belirttiği yetkili ağızlardan yaptığı alıntıyı aktararak, ABD’nin İran’a saldırma girişimine Avrupa’nın izin vermeyeceğini öngördü.

1101190cookie-check‘Avrupa, ABD-İran arasında kaldı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.