Avrupa, Türkiye gibi düşünmüyor

Avrupa Komisyonu’nca açıklanan Çerçeve Belgesi’ni yorumlayan yabancı gazeteler Türkiye’yi zor bir sürecin beklediği konusunda birleşti.


The Daily Telegraph Komisyon’da yaşanan tartışmalara dikkat çekerek “Türkiye Avrupa’yı böldü” diye yazdı.


The Independent “AB Türkiye için kapıyı açık tuttu ama zorlu görüşmeler öngörüsünde bulundu” derken, The Guardian da “Belge Türkiye’nin umutlarını canlı tutuyor” başlığını attı.


YENİ ENGEL


The Times da belgede AB’nin Türkiye’yi sindirebilme kapasitesinden söz edilmesini, Türkiye önünde “yeni bir engel” olarak değerlendirdi.


İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi Financial Times da, konuya geniş yer ayırarak  Türkiye’nin şimdiye dek birliğe katılmak için bir adaya sunulan en ağır koşullarla yüzleşeceğini öngördü.


Gazete, çerçeve belgesi hükümetlere sunulduğunda üzerinde daha da olumsuz değişiklikler yapılabileceği öngörüsünde bulundu.


Avrupalı liderleri sözlerini tutmaya çağıran gazete “aksi bir durum ne dürüstçe, ne de ileri görüşlü bir karar olur” diye yazdı.


The Financial Times şu yorumu yaptı:


“Genişlemenin stratejik gerekçeleri değişmedi. Sadece liderlik krizi suyüzüne çıktı. Avrupalı siyasetçiler popüler olmayan Avrupa meseleleri karşısında devreye girmektense Brüksel’i suçlamayı tercih ediyor. Bu durum ise hem Avrupa da hem de Türkiye’de popülist ve milliyetçi demagogların desteğini genişletiyor.”


İMTİYAZLI ORTAKLIK


Almanya’dan Die Welt, “Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı çerçevenin tam üyeliktense, imtiyazlı ortaklık önerdiğini savunuyor” yorumunu yaparak belgede “şüphecilik ve müsamahasızlık” gördüğünü şöyle belirtti:


“Belgenin ilk cümlesinde bu süreçte başarı veya başarısızlıkta tüm sorumluluğun Türkiye’ye ait olduğunun belirtilmesi kazara olmuş bir şey değil. Aslında bu, imtiyazlı ortaklığa giden bir yol. Şimdi bunu müzakere belgelerine de bir alternatif olarak yerleştirmek 25 üye ülkeye kaldı.”


VAR OLAN HEYECAN DA UÇTU


Berliner Zeitung, “Türkiye’nin üyeliği konusunda biraz heyecan varsa bile, bu son haftalarda tamamen buharlaştı” yorumunu yaptı.


Gazete, “Bir anayasa ve işler bir bütçe olmadan bu kadar ciddi bir genişleme düşünülmemeli” görüşünü savunarak, “Birlik ikinci adımı ilkinden önce atmamalı, bu süreci sonra frenleyeceğine bunu şimdiden yapmalı” yorumunda bulundu.


Türkiye’nin üyeliğine en çok eleştirinin geldiği ülkelerden Avusturya’da, Der Standard ise, AB’yi Türkiye’ye karşı dürüst olma çağırdı.


Gazete şu yorumda bulundu:


“Türkiye’yi üye olarak kabul etmek istenmiyorsa bu şimdi, görüşmeler başlamadan söylenmeli. Hem Türkiye’ye hem de üye ülkelerin halklarına karşı dürüst olmak için bu durum bir an önce açıklığa kavuşturulmalı.”


Avusturya’dan Die Presse, Komisyon’un açıklamasını bir “dil cambazlığı” olarak ifade ederek, müstakbel bir ortağa böyle davranılamayacağını yazdı.


İsveç’ten Dagens Nyheter de, Türkiye’ye direnmek için Fransa ve Holanda’daki referandumları öne sürmenin pek çok Avrupa liderinin işine geldiğini şöyle savundu:


“Anlaşılan bu yazın modası günah keçisi avına çıkmak. Türkiye ile müzakerelerden vazgeçmek Avrupa’yı zayıflatır. Çünkü öncelikle, bu üye ülkelerin yeniden ulus-devlet egoizmine çekildiğini gösterir. İkinci olarak da Avrupa liderlerinin bir seçim sonrasını göremeyen, borsadaki üç aylık simsarlar gibi olduğunu savunanları güçlendirmiş olur.”


 



 

1022500cookie-checkAvrupa, Türkiye gibi düşünmüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.