Avrupa’da 200 bin kişi amyant kurbanı olacak

Avrupa’da gekecek yirmi yıl içinde neden olduğu ölümlerin 200 bini aşacağı öngörülen amyantin İtalya’daki üreticisi çokuluslu Eternit şirketinin üst düzey yöneticileri hakkında açılan davaya 10 aralık 2009 tarihinde başlanacak.

Torino Savcılığı’nca açılan davada Eternit’in yöneticilerinden Belçikalı Baron Jean Loui De Cartier De Marchienne ve İsviçreli milyarder Stephan Schmidheiny kanserojen bir madde olduğu bilinen amyantı ürettikleri ve bugüne kadar İtalya’da 3 bin kişinin kansere yakalanarak ölümüne neden oldukları gerekçesiyle hakim karşısına çıkacak.

İtalya’da Piemonte bölgesindeki Casale Monferrato’da 1.400, Emilia bölgesinde Rüviera ve güneyde Campania bölgesinde Bagnoli’de 1.600 olmak üzere toplam 3 bin kişi bugüne kadar kanserojen bir madde olan amyantin kullanımı nedeniyle kansere yakalanarak yaşamını kaybetti.

Gerek Baron De Marchienne gerekse milyarder işadamı ve BM’nın ekonomik gelişmelerden sorumlu eski temsilcisi Schmidheiny amyant üretiminde uluslararası bir üne sahip Eternit’in en üst düzey sorumluları olarak yargılanacak.

İtalya’da 3 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan Eternıt yöneticileri 12 yıl hapis istemiyle hakim karşısına gelecek ancak dava sonucunda sanıklar hakkında istenen cezada 5 yıla kadar indirim mümkün olabilecek.

İtalya’daki Eternit davasının gerek İtalya’da yaşamını yitiren işçiler gerekse tüm dünya için örnek oluşturduğuna dikkat çeken Torino Savcılığı davayı tarihi bir adım olarak yorumladı ve amyantin kullanıldığı başka ülkelerde neden o lduğu ölümcül sonuçlar dikkate alınarak izlenmesi gerektiğini açıkladı.

Tüm Avrupa’da endüstride halen üretilen ve kullanılan amyantin gerek işçiler gerekse üretim bölgesinde yaşayan vatandaşlar in sağlığını tehdit ettiğine, çoğunlukla çeşitli kanser hastalıklarına neden olduğu belirtildi. Amyantin birçok Avrupa ülkesinde halen yapı sektöründe binaların inşasında ve taban döşemelerinde kullanıldığına dikkat çekildi.

Eternit soruşturması kapsamında açılan davanın önceki günkü oturumunu İtalya’da 1970’lerden beri amyant nedeniyle yaşamını yitiren kayıp yakınlarının kurduğu Amyant Komitesi’nin 150 dolayındaki temsilcisisi de izledi. Mahkeme salonuna “Eternit Katliamına Adalet” yazılı bir t-shirt’le gelen komite üyeleri yargı sonucu adaletin yerini bulması dileğinde bulundu.

Amyant üretimi konusunda en çok kurban veren Casale Monferrato’daki fabrikanın ‘ölüm fabrikası’ olarak anıldığına dikkat çeken sivil tarafın avukatları, “tüm Avrupa ülkelerinin avukatlarının dikkatini amyantin tehlikelerine çekmeyi amaçlıyoruz “ dediler.Avukatlar, “Amyant tehlikesi sınır tanımıyor” diyerek, amyant kurbanlarının önümüzdeki yirmi yılda Avrupa’da 200 bin kişiyi aşacağı konusunda ülkeleri uyardı.

1193250cookie-checkAvrupa’da 200 bin kişi amyant kurbanı olacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.