Avrupa’da ‘aşırı sağ’ yükselişte

AB üyesi 20 ülkede dün seçmenler sandık başına gitti. Birleşik Krallık’da ise seçimler geçen perşembe yapılmıştı…

AP’nin 751 koltuğuna Almanya 96 AP milletvekili gönderecek Almanya’dan sonra 2’nci sırayı İtalya ile paylaşan Birleşik Krallık 73 AP milletvekilini seçti. Diğer ülkelerdeki vekil sayısı ise genelde 10-20 arasında değişiyor.

20 ülkede, toplam 751 sandalyeye sahip Avrupa Parlamentosu için oy kullanıldı. İlk sonuçlara göre 212 sandalyeyle merkez sağ önde.

185 sandalyeyle sosyalistler ve sosyal demokratlar ikinci, aşırı sağ ve AB karşıtları ise üçüncü sırada yer alıyor.

FRANSA’DA BİR İLK
Fransa’da da aşırı sağcılar, ulusal çapta yapılan bir seçimde ilk kez sandıktan birinci parti olarak çıktı.

Sandık çıkış anketlerine göre; aşırı sağcı Milli Cephe yüzde 25 oranında oy aldı. Aşırı sağcıların bu oyuna karşılık, anamuhalefetteki merkez sağcı Halk Hareketi Birliği yüzde 20 oy alabildi.

Cumhurbaşkanı François Hollande’ın iktidar partisi Sosyalist Parti ise sadece yüzde 14 oranında oy alabildi. Bu Sosyalist Parti’nin ulusal düzeyde yapılan bir seçimde aldığı en düşük oy oranı olarak tarihe geçti.

Ülkede seçime katılma oranı ise yüzde 43 olarak kaydedildi. Bu sonuçlar resmileşirse, Fransa’nın Avrupa Parlamentosu’na gönderdiği 74 vekilin en az 23’ü aşırı sağcılardan oluşacak.

‘PARLAMENTO FESHEDİLSİN’
Siyasi uzmanlar, bu sonuçların Fransa’nın Avrupa Birliği’ne bakışını olduğu kadar iç siyasetini de etkileyeceği görüşünde. Aşırı sağcıların şimdiden parlamentonun fesh edilmesini istemeye başladığı belirtiliyor.

MERKEL’İN OYLARI DÜŞTÜ
Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki merkez sağ sandıktan birinci çıktı; ancak Avrupa Parlamentosu’nda sahip olduğu 42 sandalyeden 7’sini kaybetti. Aşırı sağcı ve yabancı düşmanı Milliyetçi Demokratik Partisi de yüzde 1 oy alarak ilk kez milletvekili çıkarttı.

İNGİLTERE’DE SONUÇLAR

İngiltere’de ise AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) önde gidiyor. Seçimlere katılım yüzde 36’ya düştüğü açıklandı… İngiltere’deki yerel seçimlerle birlikte yapılan AP seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre UKIP 10 sandalye artırarak 23 vekil, İşçi Partisi 7 artırarak 18 vekil gönderecek. Muhafazakarlar 7 azıyla 18 vekil, Liberal Demokratlar ise 9 eksiği ile 1 vekil gönderecek. Irkçı faşist parti BNP ise 2 eksilerek AP’ye vekil gönderemeyecek…

Yerel seçimlerde ise Türkiyeli ve Kıbrıslı 83 adaydan 7’si Muhafazakar 19’u İşçi Partisi’nden olmak üzere 26’sı seçildi.

Avusturya’da da aşırı sağcı Özgürlük Partisi yüzde 20 ile oylarını geçen seçimlere kıyasla yüzde 7 artırdı.

KATILIM ARTTI
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 751 yeni üyesini belirlemek amacıyla yapılan seçimlerde, nüfusu 500 milyonu aşan Avrupa Birliği’ndeki (AB) 400 milyon seçmenden sandığa gidenlerin oranı, ilk tahminlere göre yüzde 43,11 oldu.

Resmi rakamların bu öngörüyü doğrulaması halinde yüzde 43,11’lik bu oran, AP seçimlerinin ilk kez yapıldığı 1979’dan bu yana “ilk yükselişe” işaret edecek.

AP seçimlerinin ilk kez yapıldığı ve AB’ye üye ülke sayısının 9 olduğu 1979’da oy kullanma oranı yüzde 62 seviyesindeyken, üye sayısının 27’e çıktığı 2009’da sandığa gitme oranı yüzde 43’e kadar geriledi.

AP tarafından açıklanan veriilere göre oy kullanma oranının en yüksek tespit edildiği ülkeler yüzde 90 ile Belçika ve Lüksemburg, yüzde 74,8 ile Malta ve yüzde 60 ile İtalya oldu. Sandığa gitme oranının en düşük olduğu AB ülkeleri ise Slovakya (yüzde 13), Çek Cumhuriyeti (yüzde 19,5) ve Slovenya (yüzde 21) olarak belirlendi.

1419790cookie-checkAvrupa’da ‘aşırı sağ’ yükselişte

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.