Avrupa’da bir hayalet dolaşmaya devam ediyor!

Her yıl on binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilen Marx’ın Londra Highgate’deki anıt mezarına yeni bir saldırı daha yapılmış.

Marx’ın büstünün bulunduğu bu anıt aslında gerçek mezarının yaklaşık 100 metre ilerisinde yer alıyor.

Bu saldırıda anıtta yer alan ve 1883 yılında öldüğünde mezarının başına dikilmiş olan ve 1954 yılında yapılan anıta yerleştirilen adının yazılı olduğu orijinal mermer plaka tahrip edilmiş.

Highgate Mezarlık Vakfı yetkilerine göre bu saldırı anıta yapılan ilk saldırı değil. Anıt daha önce de saldırıya uğradı. Bir seferinde bronz büstü iple çekilip yerinden çıkartılmaya çalışıldı. Ocak 1970’de ise anıt bombalı saldırıya uğradı. Bunun sonucunda büstün ön tarafı hasar gördü.

Karısı ve çocuklarından bazılarının da gömülü olduğu Marx’ın anıt mezarında “Bütün ülkelerin işçileri birleşin” ve “ Benden önceki filozoflar dünyayı anlamaya çalıştılar ama asıl mesele onu değiştirmektir” gibi tarihe geçen sözleri yer alıyor.

Belli ki Marx’ın düşüncelerinin insanlar üzerindeki değiştirici ve dönüştürücü etkilerinden rahatsız olanlar bu rahatsızlıklarını mezar taşlarına saldırtarak ortaya koyuyorlar.

Yine belli ki “Avrupa’da bir hayalet dolaşıyor – Komünizm hayaleti. Avrupa’nın tüm eski güçleri bu hayalete karşı kutsal bir sürgün avı için ittifak halindeler…”
Haber için bkz: https://www.theguardian.com/books/2019/feb/05/karl-marx-london-grave-vandalised-suspected-hammer-attack-highgate-cemetery

2271010cookie-checkAvrupa’da bir hayalet dolaşmaya devam ediyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.