Avrupa’daki bitki türlerin yarısı tehlikede

Güney Afrika Biyo-Çeşitlilik Enstitüsü’nden Fransız araştırmacı Wilfried Thuiller ve arkadaşlarının yaptığı araştırmada, Avrupa’da yetişen 1350 bitki çeşidinin, şu anki iklim koşullarının devam etmesi halinde 2080’e kadar nasıl değişikliklere uğrayacakları incelendi.

Amerikan Bilim Akademisi’nin raporunda yayımlanan çalışmada, İklim Değişiklikleri Grubu uzmanları, iklim değişiklikleriyle ilgili siyasi ve sosyo-ekonomik konulara yer verilen 7 farklı senaryo üzerinde durdu. 

2000-2080 yılları arasında hava sıcaklığı ortalamasının 1,8-3,6 derece artması üzerine kurulu bu tahminlere göre, iklim değişikliği nedeniyle Avrupa’nın incelemeye alınan bölgelerinde bitki türlerinin yüzde 27 ila 42’si yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bu tahminlere göre, bazı türlerin yok olacağı ve kuzey kesimlerde diğer türlerin ortaya çıkacağı dönemde Avrupa’da bitki örtüsünün kendini yenileme oranı yüzde 42-63 olacak.

Bitkilerin başka bir bölgede yetişmemeleri durumunda yüzde 22’sinin ciddi şekilde yok olma tehlikesiyle karşılaşacağı ve yüzde 2’sinin soyunun 2080’e kadar tükeneceği kaydedildi.

Araştırmada, bitkilerin yetişmek için daha uygun yerler bulmaları halindeyse yüzde 67’sinin az da olsa yok olma tehdidiyle karşılaşacağı ortaya çıktı.

FOTOĞRAF: Londra’da binlerce bitki türününün sergilendiği botanik bahçesi Kew Gardens

1106920cookie-checkAvrupa’daki bitki türlerin yarısı tehlikede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.