Avrupa’dan farklı tepkiler geldi

Türkiye’de anayasa değişikliklerinin dün yapılan referandumda resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 51,4 “Evet” oyu ile kabul edilmesine, Avrupa ülkeleri ile Rusya’dan farklı tepkiler geldi. Fransa idam cezasının getirilmesi ile ilgili bir referandum düzenlenmesinin Avrupa değerleri ile kopuşa yol açacağını vurgularken, Rusya referandum sonuçlarına saygı gösterilmesini istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın ofisinden yapılan açıklama, ‘Türk toplumunun teklif edilen reformlar etrafında bölündüğü’ belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande

Açıklamada ayrıca idam cezasının yeniden yürürlüğe konulması ile ilgili bir referandum düzenlenmesinin Türkiye ile Avrupa değerleri arasında bir kopuşa yol açacağı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sonuçların belli olmasının ardından yaptığı konuşmada idam cezasıyla ilgili olarak da bir referanduma gidilebileceğini söylemişti.

Almanya’dan ‘bütün kesimlerle diyalog’ çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise sonuçların bu kadar yakın olmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük bir sorumluluk yüklediği ve Türkiye toplumunun ne kadar bölünmüş olduğunu gösterdiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel

Berlin’den yapılan açıklamalarda ayrıca referandumun sonuçlarıyla ilgili kaygılara cevap verilmesi gerektiği belirtildi. Türkiye vatadandaşlarının kararına saygı duyulduğu fakat hükümetin Türkiye toplumunun bütün kesimleriyle diyalog kurması gerektiği vurgulandı.

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Komisyonu ise Pazar günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin anayasa değişikliği ile ilgili olarak geniş bir toplumsal mutabakat sağlaması gerektiğini belirtmişti.

Diğer yandan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Türkiye’nin AB’ye girebileceğine dair ‘kurgunun’ artık sona erdirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kremlin: Türkiye’nin iç meselesi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise yaptığı açıklamada Türkiye’de düzenlenen referandumun sonuçlarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

“Referandum Türkiye’nin iç meselesi” diyen Peskov, halkın iradesine saygı gösterilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Putin’in danışmanı: Erdoğan Putin’den daha fazla yetkiye sahip oluyor

Doğan Haber Ajansı’na konuşan Putin’in danışmanlarından Rus siyaset bilimci Sergey Markov ise sonucun Türkiye’nin yönetim sistemini Rusya’daki sisteme yakınlaştırdığını söyledi:

“Erdoğan, Putin’den daha fazla yetkiye sahip oluyor. Rusya’da ayrıca, başbakan mevcut ve bu başbakanı parlamentonun onaylaması gerekiyor. Türkiye’deyse, yeni değişikliklerle, cumhurbaşkanı bütün atamaları kendisi gerçekleştirecek”.

Türkiye’deki yeni sistemin büyük belirsizlikler yarattığını ifade eden Markov, yeni düzenlemeler sonrasında Türk-Rus ilişkilerinin büyük krizlere sürüklenmesinin de ihtimal dahilinde olduğunu dile getirdi.

2080200cookie-checkAvrupa’dan farklı tepkiler geldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.