Avrupa’dan tersine göç

Gazetenin ilk sayfasından verdiği habere göre, Portekiz, Yunanistan ve İrlanda’dan onbinlerce kişi bu yıl ülkelerinden ayrılıp çoğunlukla güney yarımkürede iş ve yeni bir hayat aramaya yöneldi. İspanya ve İtalya’da da benzer bir eğilim olduğu kaydediliyor.

Habere göre, ABD, Kanada gibi bildik merkezlerin yanında yeni göç yolları oluşuyor; örneğin Portekiz’den Angola’ya, İrlanda’dan Avustralya’ya, İspanya’dan Arjantin’e akış var…

“Bu yıl 2500 Yunan Avustralya’ya taşındı, 40 bini taşınmak istediklerini bildirdi.

İrlanda’nın istatistik merkezine göre, yıl sonuna dek 50 bin kişi ülkeyi terk etmiş olacak.

Çoğunun istikameti Avustralya ve ABD… Portekiz de en az 10 bin kişinin petrol zengini Angola’ya gittiğini, Mozambik ve Brezilya gibi eski sömürgelere de akış olduğunu kaydediyor.

Bu akıştan en fazla etkilenenlerin başında da ağır bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan geliyor.

Dünya Bankası’na göre geçen yıl 1 milyon 210 bin kişi ülkeden göç etti, yani nüfusun yüzde 10,8’i. Başlıca hedefleri Almanya, Avustralya ve Kanada’ydı. Vasıflı Yunanlılar ülkeden ayrılmaya daha meyilli.

Geçen yıl ülkeden ayrılan beş bine yakın doktorla, ülkenin doktorlarının yüzde 10’a yakın kısmını bir yılda kaybettiğini vurguluyor Guardian.

Bununla birlikte Yunanistan, yoksul göçmenler için hala cazip, 2011 yılında Arnavutluk, Bulgaristan ve Gürcistan gibi ülkelerden 1 milyon 300 bin kişi de ülkeye göç etmiş.

1323470cookie-checkAvrupa’dan tersine göç

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.