Avrupalı Türkler bu yaz Türkiye’ye gidebilecek mi?

Almanya’daki Türklerin yaz tatillerini Türkiye’de geçirme planı Berlin’in uçuş yasaklarıyla ilgili alacağı karara bağlı. DW Türkçe’ye konuşan AKP İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya ikili temasların sürdüğünü açıkladı.

Yeni tip koronavirüs SARS-CoV-2 pandemisi nedeniyle uluslararası uçuşlara kısıtlama getirilmesi Almanya’da yaşayan Türklerin yaz tatili planlarını da etkiledi. Yaz tatili için Türkiye’yi tercih eden yüzbinlerce Almanyalı Türk’ün hayali Almanya’nın uçuş yasağını kaldırmasına bağlı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın 15 Haziran’dan itibaren aralarında Türkiye’nin de olduğu Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki üçüncü ülkelere de uçuş yasaklarının kaldırılması için girişimlerde bulunulduğunu açıklaması umutları artırdı.

Maas’ın açıklamasından sonra gözler Türkiye’ye çevrildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul Milletvekili ve TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyon Başkanı Zafer Sırakaya DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Avrupa’daki Türklerin yaz tatillerini Türkiye’de geçirebilmeleri için bütün hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

Türkiye ile Almanya Dışişleri Bakanlıklarının yoğun temas halinde olduğunu belirten Sırakaya, “Almanya 15 Haziran’dan itibaren çok sayıda ülkeye seyahat yasağını kaldırmayı planlıyor. Almanya’nın Türkiye’ye yönelik de seyahat uyarısını kaldıracağına inanıyorum. Zira gerek Türkiye gerekse Almanya pandemi sürecini çok iyi yönetti. Özellikle Türkiye’de vaka sayısı birçok Avrupa ülkesinden çok daha az. Türk Hava Yolları başta olmak üzere hava yolları şirketleri de Almanya uçuşlarına başlayacaklarını açıkladılar. Böylece Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın yaz tatillerinde rahatlıkla Türkiye’ye gelebileceklerini düşünüyorum” dedi.

Evde karantina uygulaması

Yurtdışından gelenlerin belirli merkezlerde 14 gün karantina altında tutulması uygulamasına kısa süre önce son verildiğini belirten Sırakaya, mevcut uygulamaya göre bu durumda olanların 14 gün boyunca evlerinde kalmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin pandemi sürecini iyi yönettiğini dile getiren AKP’li vekil, “Böyle giderse yaz tatiline kadar karantina tedbirlerinin de tamamen kalkması söz konusu olabilir. Ama dinamik bir süreç. Sürekli değişiyor. Önümüzdeki haftalar belirleyici olacak. O yüzden tatile çıkmadan önce vatandaşlarımızın bağlı oldukları konsolosluklardan güncel bilgileri almalarında yarar var” ifadelerini kullandı.

Havalimanlarında test uygulamasına ise devam edileceğini belirten Zafer Sırakaya, “Türkiye’ye giriş yapan her vatandaşımıza test yapacakmış gibi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ancak testler herkese yapılacak mı yoksa tesadüfen seçilen kişilere mi uygulanacak, bunu o günün şartları belirleyecek” diye konuştu.

Kara yolunda durum

Almanya başta olmak üzere Avrupa’da yaşayan Türklerin hava yolu dışında tercih ettikleri diğer ulaşım yöntemi ise karayolu. AKP’li Sırakaya’ya göre Avrupa’daki Türkler bu yaz “sıla yolu” olarak tabir edilen güzergahı kullanarak da Türkiye’ye gelebilecek.

“Vatandaşlarımızın yaz tatilinde Türkiye’ye otomobilleriyle de gelebileceklerini düşünüyorum” diye konuşan Sırakaya, Sırbistan ve Bulgaristan hükümetleriyle yapılan görüşmeler sonucunda bazı kısıtlamaların esnetildiğini söyledi. Sırbistan’ın transit geçişlerde PCR testi uygulamayacağınına ilişkin açıklama yaptığını, Bulgaristan’da ise sınırda imzalanacak bir belge ile giriş ve çıkış yapmanın mümkün olduğunu kaydeden Sırakaya, “Bulgaristan’da pandemi nedeniyle karışık bir yöntem uygulanıyordu. Vatandaşlarımızın girişleri ve çıkışları büyükelçiliğimizin girişimleri ile mümkün olabiliyordu. Şimdi bu durum değişti. Bulgaristan sınırında imzalanacak bir belge yeterli oluyor” dedi.

Türkiye tatili sırasında koronavirüs salgını ya da başka bir nedenle hastalananların tedavi konusunda da endişe etmemelerini isteyen Sırakaya, “Almanya’dan daha önceki seyahatlerinde de aldıkları TA 11 belgesi ile burada acil durumlarda tedavileri yapılıyor. Kaldı ki Türkiye COVID-19 rahatsızlığı olan herkesi hiçbir şekilde ücrete tabii olmadan tedavi ediyor. Vatandaşlarımız yaz tatillerini Türkiye’de geçirmeyi planlamışlarsa, bundan vazgeçmesinler. Türkiye onları bekliyor” diye konuştu. Tuncay Yıldırım / Deutsche Welle Türkçe

2419710cookie-checkAvrupalı Türkler bu yaz Türkiye’ye gidebilecek mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.