Avrupa’nın ortasında insani yardıma engel

Başta Savaş Karşıtı Koalisyon, Faşizme Karşı Birlik olmak üzere bir çok yardım kuruluşunun da içinde yer aldığı kampanya sonucu toplanan yardımların çoğu, Dover limanında polisler tarafından Calais’e geçmesi engellendi. Sabah erken yola çıkan bir kaç kamyon ise kamp alanına ulaşmayı başardı.

Dün sabah saatlerinde itibaren yollara çıkan yaklaşık 300 araç, onlarca motorsikletin yanı sıra tırlar ve kamyonlardan oluşan konvoy, önce Dover’e 10 km kala polis tarafından durduruldu ve Fransa’ya geçişlere izin verilmeyeceği söylendi. Polisin engeline rağmen Dover Limanı’na inen konvoy burada da engellendi.

Vapurlardaki yerleri ayırtılmış, her aracın ücreti ödenmiş, gidecek herkesin kayıdı yapılmış olmasına ramen vapura alınmadı. Burada sloganlar atarak polisin tutumunu protesto eden konvoydaki yaklaşık 2 bin kişi, bir süreliğine gümrük kontrol noktasını işgal etti.

“İnsani yardımı engelleyecek kadar insanlığını kaybetmişler”

Konvoy yetkililerinin yaptığı görüşmede sonuç alınmazken, gerekçe olarak güvenliği gösterdikleri söylendi. Fransız polisinin, 300 araç ve 2 bin kişinin güvenliğini sağlayamayacaklarını öne sürmüş. Bunun üzerine konvoy yetkilileri, sadece kamp alanına gideceklerini topladıkları yardımları bırakacaklarını ve kamp sakinlerine dayanışma mesajlarını iletip geri döneceklerini bildirdi. Bu da sonuç almadı ve konvoyun Fransa’ya geçişine izin verilmedi

Gazetemize konuşan Savaş Karşıtı Koalisyon yöneticisi John Ress, aylar önceden yaptıkları hazırlıklar sonucu, Calais’teki mültecilere hem moral olsun ve hem de dayanışma olsun diye bu konvoyu oluşturduklarını söyledi. Ress, “Ama İngiltere ve Fransa polisi ve hükümetleri insani yardımı bile engelleyecek kadar insanlıktan çıkmıştır” diyerek karara tepki gösterdi.

Eylem Londra’da devam etti

Konvoy bir süre Dover’de eylem yaptıktan sonra geri Londra’ya dönerek, Fransa Elçiliği önünde gösteri yaptı. Engellenen eşyalar burada elçilik önüne bırakılarak, “Eğer hala sizde insanlık varsa bu toplanan yardımları mültecilere ulaştırırsınız” denildi.

Bilindiği gibi, Calais’te kampta kalan yaklaşık 5 bin mülteci ormanlık bir alanda çadırlarda ya da barakalarda kalıyor. Hiç bir gelirleri yok ve yardımlarla ayakta durmaya çalışıyorlar. Çoğu Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelme. Hepsi de İngiltere’ye geçmek için fırsat kolluyor. Fransa hükümeti, bu mültecilere hiç bir şekilde sahip çıkmazken, özellikle İngiltere’deki vakıfların yardımları hayati derecede önemlidir. İşin gerçeği, Fransa bu mültecilere yardım edilmemesi ve bunun sonucunda da kendi istekleriyle bu kamptan geri dönmelerini istiyor.

1583140cookie-checkAvrupa’nın ortasında insani yardıma engel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.