Avustralya, Aborjinlerden özür dileyecek

Yerli İşleri Bakanı Jenny Macklin, Avustralya’nın “çalınmış kuşak” olarak adlandırılan Aborjinlerden dileyeceği özrün yeni parlamentonun ilk işlerinden biri olacağını söyledi. 

Macklin yaptığı açıklamada, 13 Şubat’ta parlamentoda onaylanması beklenen resmi özrün, sadece “Avustralya hükümeti” adına olduğunu, geçmiş kuşaklara sorumluluk yüklemediğini vurguladı. 

Bakan Macklin, bu özürle birlikte hükümetin yerli gruplarla ortak çalışmalar yapılmasının yolunu açmasını ve iki toplum arasındaki ilişkileri geliştirmesini umduğunu kaydetti. 

21 milyon nüfuslu Avustralya’da yaklaşık 450 bin Aborjin yaşıyor. Kıtanın asıl yerlileri arasında olan Aborjinlerin, eğitim oranları, işsizlik, yoksulluk gibi konularda, yaşam koşulları en kötü durumda olan grubu oluşturdukları belirtiliyor. 

Parlamentoda kabul edilmesi beklenen resmi özrün, 20. yüzyıldaki “asimilasyon” politikasından büyük zarar gören ve “çalınmış kuşak” olarak adlandırılan Aborjinlerin tanınması yolunda nasıl bir politika izleneceği tartışmalarında dönüm noktası olacağı ifade ediliyor.

1165770cookie-checkAvustralya, Aborjinlerden özür dileyecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.