AVUSTRALYA KISA KISA…

“Fazla Amerikancısınız”…

Malezya Başbakanı Abdullah Badawi, Avustralya’yı Asya’yla ilgilenmemekle ve Amerikan bakış açısına fazla angaje olmakla suçladı. Bu hafta Avustralya’ya yapacağı resmi ziyaret öncesinde ABC Asia Pacific Televizyonu’na konuşan Badawi, Avustralya’nın kendisini Asya’nın bir parçası olarak görmediğini ileri sürdü. Perşembe günü Canberra’da Parlamento’ya konuk olacak olan Badawi, son 20 yıldan bu yana Avustralya’yı ziyaret eden ilk Malezya Başbakanı olacak.  ABC’de hafta sonunda yayınlanan ropörtajında konuşan Badawi, Başbakan Howard’ın terör tehdidi karşısında komşu ülkelere önceden saldırı gibi konuları gündeme getirdiğini, bu ifadelerin üzücü olduğunu, Howard’ın böyle konuşmaması gerektiğini kaydetti.

Brisbane 2024 Olimpiyatlarına talip…

Queensland Başbakanı Peter Beattie, gerçekçi olmak gerekirse 2024 Olimpiyatlarına kadar Olimpiyat düzenleme şansı olmadığını ancak 2024 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapma başvususu için şimdiden ciddi olarak düşünmek gerektiğini söyledi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge de, Başbakan’a olumlu mesaj verdi. Rogge, Brisbane’ın Olimpiyat düzenlemek için “bir gün” yapacağı başvurudan  “memnuniyet” duyacağını söyledi.

Okyanusya Ulusal Olimpiyat Komiteleri Konferansı Brisbane’da toplandı. Konferans’a katılanlar arasında 2012 Olimpiyatları için başvuruda bulunan Londra, Paris, New York ve Moskova Olimpiyat Delegeleri de bulunuyor. Bu delegeler, 2012 Olimpiyatlarının kendi şehirlerinde düzenlenmesi için Okyanusya Delegeleri arasında lobi çalışması yapıyor. 2012 Olimpiyatlarının düzenleneceği şehir Temmuz ayında Singapur’da açıklanacak.

Queensland Başbakanı Peter Beattie, 2024 Olimpiyatlarına ev sahipliği başvurusu yapmak için Federal Hükümet ve diğer eyaletlerin de desteğine ihtiyaçları olacağını söyledi. Beatie, “Aynı olimpiyatlara başka Avustralya şehirlerinin de başvuruda bulunması mantıksızlık olur. Önce biz kendi aramızda anlaşmalıyız” diye konuştu.

Olimpiyat kaynakları 2000 Olimpiyatlarının Sydney’de düzenlenmiş olduğu gerçeği göz önünde bulundurulursa, herhangi bir Avustralya şehrinin en az 2016 Olimpiyatlarına kadar herhangi bir başvuru yapmaması gerektiğine dişkkat çekiyor. Avustralya Olimpiyat Komitesi Başkanı John Coates, Brisbane’da Olimpiyat düzenlenmesi fikrinin 2012 Olimpiyatları geçene kadar dillendirilmemesinin doğru olacağını savundu. Coates, “Avustralya’da hiç bir şehir 2012 Olimpiyatları geçmeden önce Olimpiyatlar üzerine tek kuruş harcamamalıdır” dedi.

Brisban 1985 yılında, 1992’de Barcelona’da düzenlenen olimpiyat oyunlarına ev sahipliği başvurusunda bulunmuş ve kaybetmişti. 1982 Commonwealth Oyunları ve 2001 “Goodwill” Oyunları da Brisbane’da düzenlendi.

***

Centrelink altın zenginlerini yakaladı…

Batı Avustralya’da Ocak ayında yapılan bir ihbarı değerlendiren Centrelink müfettişleri, Yıllardır çalışmadıklarıni ileri sürerek ödenek alan, ancak altın arayarak buldukları altını “cash” olarak satan 39 madenciyi yakaladı. Operasyonun Centrelink’e $500,000 tasarruf sağladığı kaydediliyor. Altın arayıcıların yıllardır onbişnlerce dolarlık altın bulduğu be ı kaydediliyor.

Hepsi Perth’in 600 km doğusundaki Kalgoorlie bölgesinde yaşayan altın avcıları, buldukları altınları gelir olarak Centrelink’e bildirmeyerek karaborsada sattı. Batı Avustralya Centrelink Araştırma Grubu’ndan Ken Hubbard, altın avcılarının bazılarının bu işi 5 yıldan bu yana yaptıkları ve altın satışından elde ettikleri onbinlerce doları bulan gelirlerini Centrelink’e bildirmediklerinin tesbit edildiğini söyledi.

Federal Polis’le işbirliği yapan Centrelink müfettişleri iki aylık izleme ve araştırma sonunda yakaladığı 39 kişinin bir bölümünün yargılanmasını da talep edecek.

***

Cihad Jack yargılanacak…

Melbournelu terör sanığı Jack Thomas, El Kaide ile ilişkisi olma suçlamasıyla yargılanacak. Daha önce kefaletle serbest bırakılarak yargılanmasına tutuksuz olarak devam edilmesine karar verilen sanığın El Kaide’den para aldığı, bu örgüte yardım ve yatakjlık ettiği ileri sürülüyor. Magistrates Court Hakimi Lisi Hannan, Thomas’ın yargı önüne çıkarılması için yeterli kanıt olduğunu söyledi. Sonradan Müslüman olan Thomas’ın yargılanmasına 4 gün süren ve “ulusal güvenlik” gerekçesiyle kapalı gerçekleştirilen duruşmalar sonunda karar verildi.

Suçlamaya göre Thomas, El Kaide’nin gerektiğinde ya da emir verildiğinde harekete geçecek  olan “sleeper” militanı olduğu ve bu örgüte hedef olacak Avustralya Ordusu’na ait tesisleri gözlediği kaydediliyor.

Yargıç Hannan kararında, Thomas’ın Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’i taşıyan uçağı roketle düşürme planına karıştığına ilişkin olarak yeterli delil bulunmadığını söyledi.  Hannan, Thomas’ın ayrıca Guantanamo Bay’da tutulan Abu Zubayda adlı militanı bu merkezden kaçırma planına karıştığına ilişkin olarak da tatmin edici kanıt bulunmadığını kaydetti.

Yargıç, yargılanma sonunda jürinin, Thomas’ın El Kaide adına Avustralya Ordu tesislerine gerçekleştirilecek bir saldırı amacıyla tesisleri gözleme ve istihbarat toplama suçunu işlediğine kanaat getirebileceğinin altını çizdi. Mahkemede açıklandığına göre Thomas’a karşı ortaya sürülecek iddiaların büyük çoğunluğu, sanığın 2003 yılı Ocak ayında Pakistan’da tutuklanması ardından yapılan sorgulamadaki kendi ifadelerine dayanıyor. Thomas’ın yargılanmasına Haziran ayında Supreme Court’ta başlanacak.

***

En tehlikelisi Avustralya aslanıydı…

Buzul Çağ’da Avustralya’da yaşadığı tesbit edilen bir keseli aslan türünün, dünyada nesli tükenmiş ya da yaşayan en tehlikeli hayvan olduğu tesbit edildi.

Avustralya ve Kanadalı bilim adamlarının yaptığı çalışma sonunda ortaya çıkan keşfe göre aslan, klasik Afrika aslanından daha çok, Avustralya wombat’ına benziyordu ve ısırdığı yerde kemikleri kırma özelliğine sahip çok güçlü diş ve çene yapısına sahipti.

Bilimsel adı Thylacoleo carnifex olan aslanın ısırığı ve çeme yapısı, yaşayan ya da nesli tükenmiş diğer 38 çeşit hayvanın ısırığı ile karşılaştırıldı ve hepsinden daha güçlü olduğu tesbit edildi.  Gelişmişi bir Rugby oyuncusu büyüklüğünde yani 130 kilo olduğu tesbit edilen Avustralya aslanının, kedi görünümlü ve wombat ve koalanın akrabası olduğu da tesbit edildi.

Hayvan, Buzul Çağ’da Avustralya’da yaşayan en cüsseli hayvandı ve 45,000 yıl önce nesli tükendi.

***

Avustralya’ya geleceklerdi…

Endonezya Polisi, deniz yoluyla gizlice Avustralya’ya gelmeye hazırlanan çoğunluğu Pakistan ve Afganistanlı 14 kişinin tutuklandığını açıkladı.

Endonezya’nın Sumatra Adası Lampung Bölgesi Polisi’nden Hariyadi Wibowo, 8 yabancının geçen Perşembe günü bir balıkçı köyünde, diğer 6 kişinin de, ertesi sabah erken saatlerde de aynı bölgede bir başka balıkçı köyüne ulaşmaya çalışırken bir arabada yakalandığını söyledi.

Yabancıları taşıyan Endonezyalı şoförün de tutuklandığı açıklandı. Yakalanan ilk grubun Avustralya’ya gelmek için hazırladıkları tekneye de el kondu. İkinci gruptakilerin ise kendilerini Suudi olarak tanıttıkları ancak polisin onların da Pakistan ve Afganistanlı olduğuna inandığı kaydediliyor.

Sözcü, tutuklamaların İnterpol’den alınan ihbar üzerine gerçekleştiğini kaydetti. Sözcü Wibowo, “Kesin olan tek şey bu kişilerin hiç birinin herhangi bir resmi göçmenlik belgesine sahip olmaması ve vizesiz olmalarıdır” dedi.

Bölge polisi, insan kaçakçığını bir şebekenin gerçekleştirdiğine inanıyor ve çetenin ortaya çıkarılması için yakalanan 14 kişinin sorgusunun devam ettiği bildiriliyor.

1102940cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.