AVUSTRALYA KISA KISA…

Ev içi şiddet “büyük sorun”

Bangkok’ta Birleşmiş Milletler’in düzenlediği bir konferansta konuşan Federal Adalet Bakanı Chris Ellison, ev içi şiddet olaylarının Avustralya’nın bu güne kadar yüzyüze geldiği en büyük sorun olduğunu söyledi.

“Suçun Önlenmesi ve Adalet” konulu konferansta konuşan bakan, çocukların korunması ve Aborjin ailelerde ev içi şiddetin önlenmesi için hükümetin çok büyük miktarda para harcamak zorunda kaldığını kaydetti.

Yapılan araştırmaların her 4 Avustralyalı kadından birinin ev içi şiddet olayına maruz kaldığını gösterdiğini kaydeden Ellison, “Avustralya ev içi şiddete ve cinsel suçların önlenmesine öncelik veriyor. Bu konuda verilen eğitimin özellikle Aborjin aileleri hedeflemesine ise daha da büyük öncelik veriyoruz” dedi. 

***

Çocuksuz ailelere kötü haber

Federal Hükümet’in Mayıs Bütçesi’nde, çocuğu olmayan ailelerin tüp bebekle (IVF) çocuk sahibi olma masraflarının hükümet tarafından karşılanması uygulamasına sınırlama gerireceği ileri sürülüyor.

IVF yoluyla çocuk sahibi olmanın her deneme bedeli $8,000 ve bu bedelin yarısını Medicare karşılıyor. İddialara göre yapılacak değişiklikle 42 yaşın altındaki kadınların IVF yöntemiyle hamile kalma girişimi sayısı, yılda üç ile sınırlandırılacak.

Üç denemeden sonraki girişimlerin yarı bedeli Medicare tarafından karşılanmayacak. 42 yaşın üzerindeki kadınlar ise toplam üç deneme yapabilecekler. Bu kategorideki kadınlar IVF yöntemiyle hamile kalmaya çalışmaya devam ederlerse giderlerinin tamamını karşılamak zorunda kalacak.

İşçi Partisi Sağlık Sözcüsü Julia Gillard, hükümet IVF uygulamasında iddia edildiği gibi bir değişiklik yaparsa, bunun çocuk sahibi olmak için IVF’den başka yolu olmayan  kadınlara yönelik acımasız bir saldırı olduğunu söyledi.

***

Avustralya “ecstasy” cenneti…

Ulusal düzeyde uyuşturucu kullanımı üzerine hazırlanan bir rapora göre Avustralya, “ecstasy” adlı uyuşturucunun kullanımı bakımından dünyada liderliği elinde bulunduruyor.

The Australian Crime Commission (ACC) 2003-2004 raporunda esrarın Avustralya’da en popüler uyuşturucu olmaya devam ettiği bildirildi.

ACC Başkanı Alastair Milroy, “Esrar, Avustralya’da en geniş olarak kullanılan ve kolay bulunan uyuşturucu olmaya devam ediyor” dedi.

Milroy, ecstasy adlı uyuşturucu konusunda elde edilen rakamların oldukça endişe verici boyutta olduğunu kaydetti. Amphetamine türü uyuşturucular arasında ecstasy’nin üretim, kullanım ve ithalatının çok hızla yayıldığına dikkat çeken Milroy, “bu konuda diğer ülkeler Avustralya’nın gerisinde kalıyor” dedi.

Öte yandan polisin verdiği biliye göre geçtiğimiz bir yıl içinde Avustralya’da 11 ton uyuşturucu madde yakalandı.

***

Vergi Dairesi’nin gözdesi: Portsea

Avustralya Vergi Dairesi (ATO), ülkenin en zengin kasabasının kişi başına ortalama yıllık gelirin $120,000 bulduğu 341 nüfuslu Portsea kasabası olduğunu açıkladı.

Victoria sahilinde birkaç dükkan bulunan bu sakin kasabada asıl para emlak alanında. Portsea’da ev fiyatları Sydney’i bile geride bıraktı.

Büyük bir çoğunluğu yazlık olan evlerin fiyatı $650,000’dan başlıyor. Kasabada ortalama bir ev fiyatı ise $1.5 milyon. Kasabadaki lüks bir yazlığın fiyatı $5-$6 milyona kadar çıkıyor.

Kasabanın yazlıkçı sakinleri arasında bulunan milyarderler arasında Ted Baillieu da var. Lindsay Fox’un da uzun yıllardan bu yana yazlarını Portsea’de geçirdiği biliniyor.

***

Canberra, Asya’ya göz kırpıyor

Avustralya Dışişleri bakanı Alexander Downer, Avustralya’nın Asyalı komşuları ile saldırmazlık paktı imzalamayı reddetmesinin, Avustralya’yı bölgedeki önemli zirvelere katılmaktan alıkoyduğunu söyledi. Downer bu amaçla komşularla daha fazla görüşme yapılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Asya,Pasifik Ülkeleri İşbirliği Örgütü (ASEAN), Avustralya’nın anlaşma imzalamaya yanaşmaması nedeniyle Avustralya’yı Aralık ayında Kuala Lumpur’da yapılacak ASEAN zirvesine davet etmek istemiyor. Yeni Zelanda ve Hindistan saldırmazlık anlaşması imzalamayı kabul etmeleri üzerine zirveye geçtiğimiz haftalarda resmen davet edildi.

Başbakan John Howard, Avustralya’nın özellikle terörist bir tehdit oluştuğunda bölge ülkelerindeki terrörist üslere “pre emptive” adı verilen önceden saldırı hakkını kullanacağını ilan etmişti. Howard, saldırmazlık anlaşmasının Soğuk savaş döneminden kalma, güncelliğini yitirimiş bir anlaşma olduğunu, ayrıca ABD ile yapılan Güvenlik Anlaşması ile çelişebileceğini kaydetti.

Downer, Asya ülkeleri ile görüşmelere devam ederek her tarafın kabul edebileceği bir anlaşma biçimi bulunabileceğini kaydetti. Bakan, bu amaçla önümüzdeki haftalarda ASEAN temsilcileri ile resmi görüşmeler başlatılacağını söyledi.

***

Queensland’a doğum günü hediyesi

Queensland Hükümeti, 2009’da kutlanacak olan eyaletin 150. kuruluş yıldönümü için $200 milyonluk fon oluşturuyor. Başbakan Peter Beattie, fonun $100 milyonluk bölümünün Haziran ayında açıklanacak Bütçe’de yer alacağını, geri kalan kısmın da belediyelerden sağlanacağını söyledi.

Beattie, 2009 yılında kutlanacak Queensland Eyaletinin 150 Kuruluş Yıldönümü kutlamaları için şimdiden hazırlık yapılması gerektiğini kaydederek, bu çalışmaların önümüzdeki aylarda oluşturulacak bir komitenin kontrolü altında yürütüleceğini kaydetti.

Beattie, “150 yılda İngiliz İmparatorluğu’nun bir dış temsilciliğinden, büyük bir ulusun makine dairesi haline geldik” dedi.

***

Darwin’de terörizm tatbikatı…

Darwin’de 800 kişinin katılacağı anti terörizm tatbikatı bu hafta gerçekleştiriliyor. Tatbikatta, Darwin’de yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği bir terrörist saldırı sonrası kurtarma planları denenecek.

Federal Adalet Bakanı Phillip Ruddock, saldırının “kimyasal, biyolojik ve radyoaktif bir saldırı” varsayımına dayandığını söyledi.

Tatbikat, yüzlerce ölünün toplanması, bir o kadar yaralının kurtarılması, salgın  boyutunda zarar veren bir vürüsün belirlenmesi ve teröristlerin yakalanması operasyonlarını kapsayacak.

Tatbikatın Northern Territory’de bu güne kadar düzenlenen en büyük tatbikat olacağı ve 26-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirileceği açıklandı. Tatbikata polis, itfaiye, acil servis ambulans hzimetleri, hükümet memurları ve ordu katılacak.

1105030cookie-checkAVUSTRALYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.